За година 18 души пипнаха кучешка тения във Варна
Оперираните са с трима повече спрямо 2017 г.
Публикувана: 5 Dec 2019 | 12:15

18 души от Варна и областта са пипнали кучешка тения(ехинококоза) през м.г. Заболелите са с трима повече спрямо предходната година. Това сочат данните от годишния доклад на Регионалната здравна инспекция. 

 

Сред засегнати има и 3 деца на възраст до 14 години.  Най-възрастният опериран пациент е на 82 г., най-малкият – на 10 г. Заболяемостта сред населението за 2018 г. е 3,8 промила колкото и през 2017 г.

 

Запазва се тенденцията за най-честа чернодробна локализация на ехинококовите кисти – при 15 от пациентите. По 1 случай е регистриран на слезката, в областта на шията, както и на множествена ехинококоза. През 2018 г. от всички оперирани двама са с рецидив.

 

Оперираните от  Варна са 7, от Белослав – 3-ма, по двама от Аксаково и Долни чифлик, по един от Бяла, Ветрино, Вълчи дол и Провадия.

 

Във варненските хирургични отделения интервенции са претърпели  21 пациенти от други области. Най-много – 6, са от Добрич, по 5 от Бургас и Разград, 3-ма от Търговище и по 1 от Силистра и Шумен.

 

Не всички от пациентите са имали домашни любимци, дори някои от тях изобщо не обичат животни, показва практиката. При тях вероятно заразата се е предала по въздуха, а не чрез пряк контакт.

 

Кучешката тения е заболяване, което се разпространява както сред животните, така и при хората. Глистите паразитират в червата на месоядни четириноги като домашни и диви кучета, чакали, хиени, лисици, рисове, койоти, порове и други.

 

Тенията замърсява външната среда чрез изпражненията им, които дори и изсъхнали могат по въздуха да причинят зарази. Основно това се случва при консумацията на сурови плодове и зеленчуци, които не са щателно измити. Най-често заразени са салатите, марулите, зелето, спанакът, както и плодове, които се събират от земята.

 

Заразата се предава и при непосредствени контакти с кучета и котки, при пиене на вода от открити водоеми. Най-застрашени са гледачите на селскостопанските животни - овце, крави, кози и други, по време на млекодоене, обработка на вълна и т.н.

 

За да се избегне заразяване, е необходимо ръцете да се измиват преди всяко хранене, плодовете и зеленчуците - също. Контактите с бездомни кучета трябва да се избягват.

 

Според експертите, ако домашният любимец е куче, не се налага да напусне семейството, за да се избегне рискът от заразяване с тения. Необходимо е обаче да се прилага схема за обезпаразитяване, назначена от ветеринарен лекар.

 

Ако храната на кучето включва животински субпродукти, те трябва да са преминали термична обработка, съветват експертите.

 

Ставри Таргов

 

 

Коментари ( 0 )