IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Общество
16:25 | 14 януари 2020
Обновен: 05:20 | 24 април 2024

Учат чужденците у нас как да не се плашат от сирени

Електронна книга ще събира полезна информация за чужди граждани, които искат да се установят в България

По материала работи: Слав Велев
Учат чужденците у нас как да не се плашат от сирени

Електронна книга ще събира полезна информация за чужденците, които искат да се установят в България. Електронният наръчник има за цел да улесни имигрантите, дава практически насоки от стъпките за придобиване на статут за пребиваване до традиции и обичаи. Инициативата е дело на чилиеца Дани Монтиглио, който от години живее във Варна. Наръчникът ще излезе и на хартиен носител.

За трудностите и предизвикателствата, с които се сблъскват всички, избрали да живеят у нас, той разказа в студиото на сутрешния блок на тв „Черно море“ -  „Утро в нашия град“.

 

Изборът да живееш в чужда страна не е лесен, новото начало на ново място е безспорно труден период, а нещата се усложняват още повече  при липса на информация за елементарните неща от действителността тук, каза Монтиглио.

 

Бюлетинът ще съдържа разяснения за визовия режим спрямо чуждестранните граждани, ще бъдат представени условията и реда за получаване на виза според българското законодателство, функциите на администрацията и институциите. Чрез помагалото хора от цял свят ще могат да разберат какво е необходимо да направят, за да пререгистрират автомобила си и др.

 

Когато дойдох в България, знаех, че като чужденец имам право на краткосрочен престой до 90 дни, а след като изтече този срок, просто отидох в Румъния да изпуша една цигара и тръгнах обратно за още 90 дни, но на границата ме спряха, спомни си Монтиглио. Това не било опит да надхитри системата, а неправилна интерпретация на текста.

 

По думите му често незнанието поставя чужденците и в комични ситуации.

 

Така малко след установяването си във Варна в един наглед спокоен ден по време на разходка в обедната си почивка Монтиглио изпаднал в паника при задействането на сирените.

 

Видях как градът застина, хората замръзнаха по местата си и замълчаха, колите също спряха. Първата ми мисъл беше за опасност от бомбена заплаха, питах се да не би пък да става въпрос за атака на извънземни, с усмивка разказа за куриозната случка чилиецът.
 

Тогава не знаел за Деня на Ботев и много се впечатлил от традицията, защото подобна практика няма в Чили.

 

Хубаво е по този начин да се отдава почит и уважение към героите на страната, които са жертвали живота си за благото й, убеден е той.

 

Впечатлен е от богатите култура и бит на страната ни, а чрез електронното издание иска да зарази и други чужденци с магията на България.

 

Oчаква се работата по електронната книга да приключи в края на януари.

 

Елисавета Илиева

Иван Барбов

 

Целия разговор с един от създателите на електронния наръчник вижте във видеото:

 

 

Коментари

Новини Варна