IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
13:02 | 16 февруари 2020
Обновен: 00:17 | 24 април 2024

7 799 пациенти смениха GP-то си през декември

457 души са избрали за първи път общопрактикуващ лекар

По материала работи: Слав Велев
7 799 пациенти смениха GP-то си през декември

7 799 пациенти от Варненска област са сменили личните си лекари през декември. Това сочат данните на РЗОК - Варна. Извън тази бройка направилите първоначален избор на общопрактикуващ лекар (ОПЛ) в областта за същия период са 457.

 

Припомняме, че освен през декември нормативните документи позволяват смяната на ОПЛ да се извърши по опростена и бърза за пациентите процедура и от 1 до 30 юни, когато не е необходимо подаване на молба в Здравната каса. Здравноосигуреният разпечатва от официалния сайт на НЗОК регистрационна форма за постоянен избор на общопрактикуващ лекар  (адрес: www.nhif.bg, меню „За гражданите”, подменю „Регистрационни форми за избор на общопрактикуващ лекар”). Пациентът вписва личните си данни и с попълнената регистрационна форма и здравноосигурителната си книжка отива при избрания нов личен лекар. Изборът се смята за осъществен от момента, в който двете страни положат подписи под регистрационната форма.

 

Освен през юни и декември нормативните разпоредби позволяват да бъде избран нов личен лекар по всяко време на годината при смяна на настоящ адрес на пациента, както и при евентуално прекратяване на практиката на общопрактикуващ личен лекар, независимо от причините за това.

 

В установените нормативни срокове всеки здравноосигурен гражданин има право и на онлайн избор на ОПЛ - първоначален, временен или постоянен. Той може да се извърши лично от пациента или от негов родител/настойник. За целта здравноосигуреният трябва да влезе в собственото си електронно здравно досие (на официалната страница на НЗОК) посредством Уникалния си код за достъп (той може да бъде получен лесно и бързо в РЗОК - Варна) и да отвори меню „Избор на личен лекар“, откъдето да осъществи избора си на ОПЛ чрез съответната регистрационна форма. Тя трябва да се подпише с електронен подпис от здравноосигурения или от неговия родител/настойник чрез персонализираната информационна система (ПИС) на НЗОК, съобщиха от пресцентъра на РЗОК - Варна.

 

От Варна към Италия потеглят още 54 контейнера с отпадъци (СНИМКИ)

Коментари

Новини Варна