IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
12:17 | 20 февруари 2020
Обновен: 08:33 | 28 март 2024

Две муфлончета се родиха днес в Зоопарк Варна

Следващата седмица чакаме още

По материала работи: Слав Велев
Две муфлончета се родиха днес в Зоопарк Варна

Те приличат на яренца, но всъщност не са. Две  нови бебета изблеяха днес в Зоопарка, съобщиха от варненския зоокът. Поредната изненада е от вида Европейски муфлон.

 

Муфлоните са диви овце, предшественици на почти всички домашни породи овце. Европейският муфлон произхожда от островите Корсика и Сардиния, откъдето е разселен изкуствено в множество Европейски страни, включително и в България. Напоследък се налага мнението, че муфлоните и дивите козли  от средиземноморските острови всъщност представляват вторично подивели в древността домашни овце и кози, а не диви предшествественици съхранили се в естествен вид. Европейският муфлон е сравнително дребен: дължина на тялото до около 120 cm, височина при плешката до около 80 cm и тегло до 35 – 55 kg, като женските са значително по-дребни. Мъжките имат големи спираловидно извити рога с насочени напред върхове и обща дължина до около 70 cm. Рогата при женските са много по-малки или изобщо липсват. Лятната козина на европейския муфлон е ръждивокафява, а зимната е по-тъмна. Муцуната, околоочието, коремът и долната част на краката са бели. За мъжките е характерно едно светло петно от двете страни на тялото, което се нарича седло. Рогата на зрелите възрастни мъжкари тежат до 5 kg и са дълги по извивката до 83 cm. През лятото живеят на малки групички по 3 – 5 екземпляра, но зиме се събират на стада от по 12 – 18 животни.

 

Обикновено женските в стадото се разгонват по едно и също време, което означава че през следващата седмица се чакат още муфлончета.

Ели Маринова

 

Варненци дариха 600 елхи за животните в зоопарка

Коментари

Новини Варна