IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
15:28 | 17 март 2020
Обновен: 09:59 | 15 април 2024

Ст. Велянова: Училищата минават на нова платформа Office 365

Ученици и родители са дисциплинирани в новите условия на образование

По материала работи: Юлиян Атанасов
Ст. Велянова: Училищата минават на нова платформа Office 365

Учители и ръководство се справят успешно в така създалите се условия на алтернативно обучение, след наложените мерки за борба с коронавирус. Това каза директорът на ОУ „Цар Симеон I” Стоянка Велянова. „Намираме се в ситуация, напълно нова за всички и колегите се справят, ползвайки всички алтернативни канали за връзка с ученици и родители. Изненада за нас бе постоянното блокиране на мрежата shkolo.bg, която очевидно не е създадена да поеме толкова много потребители едновременно. Тя непрекъснато забива и донякъде създава неудобства, защото част от изискванията към преподавателите е те да качват материала за самоподготовка, разграфен по часове. Те дебнат буквално денонощно „прозорците”, в които приложението е активно, за да могат да си качат материалите. В този смисъл похвална е тяхната всеотдайност и усилия”.

 

По думи на директора, това обаче не означава, че не се ползват останалите методи. Дори напротив – групи в социалните мрежи, електронни учебници, имейли и viber са част от каналите, по които деца и родители получават още сутринта материалите, по които трябва да се самоподготвят.

 

Текат приготовленията за минаване към работа с платформата Office 365 Microsoft Teams, която е единственият официален партньор на Министерството на образованието и науката. От ведомството са създали профили за всички учители и ученици в страната. През втория ден на изцяло онлайн образованието се оптимизират процесите да се работи с платформата, предложена от МОН у нас заради извънредното положение в страната. В първия ден имаше сериозни технически пречки с използването на други платформи.

 

Според Стоянка Велянова няма никакви проблеми с дисциплинираността на деца и родители. Върви регистрацията в новата платформа, дори по-големите ученици сами се регистрират. Училището е предоставило подробна информация за това, как става регистрацията и е даден контакт на учител, който може по телефона да обясни детайли. Има един нов момент – за разлика от друг път родителите на деца от прогимназиалния клас са силно мотивирани да помагат, защото са осъзнали, че материалът трябва да се наваксва навреме, без да се допуска изоставане, което после им излиза солено.

 

До второ нареждане от МОН, към момента само се затвърждава научения материал и не се преминава към усвояване на нов.

 

Призивът на директора на ОУ „Цар Симеон I” е ученици и родители да следят какво им се изпраща и своевременно да се връща на учителите, след като е решено. Да се подхожда сериозно към ситуацията и материалите за самоподготовка. „И през това ще минем и ще се справим заедно”, допълни г-жа Велянова като пожела здраве на всички.

Ели Маринова

 

Четете още:Община Варна обяви сметка за дарения

Коментари

Новини Варна