Варненски офталмолози намериха уникално решение за предпазване от COVID-19
Изобретени бяха първите предпазни щитове за биомикроскоп с помощта на преподавател и студент по оптометрия
Публикувана: 3 Apr 2020 | 12:06

Офталмологията е уникална специалност, която за щастие не участва директно в борбата с COVID-19. Това обаче не означава, че няма пациенти, които се нуждаят от спешна диагностика и лечение на очните си заболявания. Много лечебни заведения затвориха врати, но центровете, които остават да работят в новия режим на протекция, трябва да спазват множество условия, за да могат безопасно да обслужват спешните и неотложни случаи.

 

Наред с общите хигиенни и организационни мероприятия, специфични за един очен кабинет, са хигиената и модифициране на работата с основния уред за очен преглед – биомикроскопа. Биомискроскопията нарушава правилото за социална дистанция, тъй като лекарят и пациентът са на разстояние около 40 сантиметра, при това лице в лице.

 

Независимо от инструкциите диагностичната процедура да се провежда бързо и с лични предпазни средства, биомикроскопията остава най-рисковият за предаване на зараза момент на прегледа. Носенето на шлем от офталмолога е невъзможно, защото окулярите не позволяват.

 

Ето защо в практиката на някои европейски клиники се въведе приложение на „домашно направена" протекция от твърда, прозрачна папка. Други центрове препоръчват щит от плексиглас, който обаче е тежък, съобщават от Медицинския университет във Варна.

 

Университетската специализирана болница по очни болести за активно лечение - Варна (УСБОБАЛ-Варна) намери ефективно, удобно и универсално решение с помощта на преподавател и студент по оптометрия, последна година. Хатидже Давидова се включва в националната кампания за производство на шлемове към фирмата на съпруга си.

 

В желанието си да помогне на университетската болница тя се обръща към изпълнителния директор проф. д-р Христина Групчева, която начертава „мечтаната" протекция, и успява да произведе първите предпазни щитове за биомикроскоп. Щитът е подходящ за всички видове апаратура от този тип, независимо от осветлението и позволява нагласяне на междузеничното разстояние от 52 до 76 мм.

 

При това има пълна защита на цялото лице и поради кристалната си прозрачност не нарушава комфорта на изследвания и визуализацията на изследващия. Щитът е много лек и гъвкав, няма режещи ръбове и може да се почиства след всеки пациент.

 

 

Освен че новият щит вече е стандарт в УСБОБАЛ-Варна, лечебното заведение е готово да помогне на колегите си от цялата страна. Всеки офталмолог, който иска щит, може да го получи безплатно при заявка на е-мейл: eyehospital-varna@mbox.contact.bg, съобщават още от Медицинския университет.

 

Ставри Стефанов

Коментари ( 0 )