IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
09:00 | 6 април 2020
Обновен: 21:08 | 23 април 2024

На този ден във Варна – 6 април 1931 г.

Да надникнем през времето на едно заседание на ОбС Варна

По материала работи: Ставри Таргов
На този ден във Варна – 6 април 1931 г.

Как е работил Общинският съвет във Варна, какви въпроси са се решавали и какво е вълнувало мъжете, имената на които днес носят, в знак на почит, улиците на града? Днес ще научим от протокол на едно заседание, проведено на 6 април 1931 г., публикуван във „Варненски общински вестник“:

 

„Заседанието се откри въ 4 1/2 ч. след обед под председателството на кмета г. П. Боянов. Присътствуват почти всички г. г. общински съветници.

 

Дневен ред: 1. Разни търгове и поемни условия.
2. Определяне изборни помещения за VI б. и XI секции.
3. Доставка на 677 табели за наименование на улиците в града.
4. Разглеждане протокола на комисията от 25.3 т. г. за бракуване на общин. коне.
5. Купуване 30 коня за нуждите на санитарната служба и пожарната команда.
6. Командировки на общин. служители.
7. Разрешение отпуск на заболели общински служители.
8. Възвръщане събрани суми за общински места, впоследствие отнети и пр.
9. Освобождаване гаранции на уволнени общински служители.
10. Разни.

 

Дневния ред, г. Авр. Гачев отправи следното питане към пост. присъствие на общината: Защо на първия спектакл на общинската опера са дадени извънредно много гратиси.

 

Общинската опера, каза запитвана, требва да дава своите спектакли за широките народни маси, а не за ония, които могат да плащат.

 

Също отправи и второ питане—защо и до сега не е внесен за разглеждане в съвета, бюджета на общината.
Преди дневния ред поиска думата и г. Ст. Пешев, но понеже требваше да се разгледат по спешност поемните условия за вътрешната мазилка на новия общински театр, г. Пешевъ отстъпи и съвета пристъпи към разискване по тия поемни условия.

 

Предстои да се извърши варовата и гипсовата мазилка на театъра. С този въпрос постоянното присъствие бърза за да може театъра да бъде окончателно завършен, още тази есен.

 

След предприятието за мазилката, което възлиза на 2 милиона и 250 хил. лв. предстои да се отдаде на търг и електрическата инсталация на сцената, както и тапицировката на столовете и ложите.
Съвета удобри поемните условия за мазилката.

 

Кмета г. П. Боянов отговори на питанието на г. Авр. Гачев. По първия въпрос—за операта, каза г-н кмета, този факт не ми е известен. На кого е даденъ гратис, това знаят дейците на операта и, на тех не мислим да се месим, защото прихода от спектаклите отива за техна полза.

 

По втория въпрос — за бюджета дължа да отговоря, че най късно след 2 — 3 дни г. г. общинските съветници ще имат на ръка новия бюджетопроект, и вероятно, след Великден ще започнеме да го разглеждаме.

 

Никоя община в страната с изключение на една — две, немат по настрящем гласуван бюджет. Не забравяйте, че ние требваше да правим основни проучвания, както по съкращенията, които се налагат, така и по чиновническите заплати, които требва да се приравнят с тия на държавните служители.

 

Дим. Янакиев отправи питане до пост. присътствие относно работническото събрание, което требвало да се състои на 29 март и което било разтурено от полицията.

 

Оратора прави предложиние да се протестира предъ м-ра на вътрешните работи против своеволията на Варненската полиция.

 

Хр. Мирски: Омиротворението на страната не може да се постигне по пътя, по който е тръгнало днешното правителство. /Става въпрос за третото правителство на Андрей Ляпчев, което управлявало страната от 15 май 1930 г. до 29 юни 1931 г. – б.а./ Не бива да се отнема възможността на българските граждани да изказватъ своето възмущение. Подържам предложението на г. Д. Янакиев.

 

Г. Стоянов: Разглеждаме един въпрос свързан с икономическите интереси на варненските граждани. Днесъ безработицата въ Варна е по страшна отъ всеки други път. Нам бе отнета възможността да протестираме против бездействието на правителството по този въпрос.

 

Авр. Гачев: Във връзка със запитването на г. Д. Янакиев, обясни как е станало разтурянето на събранието като подчерта че сам той и негови другари, биле малтретирани от полицията.
Подложено на гласуване предложението на г. Янакиев за протест пред м-ра на вътрешните работи, пропадна.

 

Д-р Цонев обясни инцидента станал между него и пом. кмета Славов при който г. Славов обидил г. Цонева.
Пом. кмета Славов даде обяснение по инцидента, като заяви че той се дължи на обстоятелството, че д-р Цонев се държал предизвикателно.

 

Думата взе г. Ст. Пешев, който говори на дълго по тъй наречената „месарска афера". Оратора каза, че всичко което се говори, пише и шушука не е верно и че по добре ще бъде да се дочака съдебното следствие, което е вече започнато.

 

За разяснение обаче, на въпроса от обществена гледна точка г. Пешев предложи и съвета прие една петочленна комисия, която да анкетира случката.

 

За анкетори беха избрани: г. г. Борис Ганчев, Д-р Свраков, П. Парасков, Антон Янков и Ил. Кръстев.
По поводъ на речта на г. Пешев изказаха се г. г. К. Бояджян, Н. Попов, Д-р Свраков, Хр. Мирски и др. които също подкрепиха предложението на г-нъ Пешев.

 

Ил. Кръстев: Известно ли е на пост. присътствие на общината че вчера въ Ранаковите хали не е имало достатъчно агнешко месо, и на какво се длъжи тази обструкция на месарите.

 

Кмета Боянов: Липсата на месо се дължи на една непредвидлнвость на месарите. Сметам че спорът не се касае за никаква обструкция от страна на месарите.

 

 

Яни Атанасов: Говори се за икономии и съкращения, а само преди няколко дни е назначен комисар по прехраната с 200 лева надница.

 

Кмета: Отговорен по делата на комисарството на прехраната съм аз, ето защо назначих на тази длъжност едно доверено лице. Новоназначения заведующ комисарството има всички качества за тази длъжност.
Заседанието се вдигна за 8 того 4 ч. след обед.“

 

Следва продължение, което ще публикуваме на 8 април 2020 г.

 

Марица Гърдева

Коментари

Новини Варна