IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
11:23 | 26 май 2020
Обновен: 07:44 | 18 април 2024

Кампания за борба с фасовете провокира Варна

Aтрактивни екоинсталации напомнят, че дори малкият отпадък е всъщност голям проблем

По материала работи: Ставри Таргов
Кампания за борба с фасовете провокира Варна

Като част от акциите от „_Място България“ тази събота се проведе поредна акция, целяща опазването на околната среда, и в частност намаляване на замърсяването от цигарени угарки.

 

Фасовете изпреварват найлоновите торбички и пластмасовите сламки като най-разпространеният замърсител. Всяка година в света се изхвърлят около 680 милиона килограма тютюневи отпадъци. Угарките от цигари са замърсител, който от сдружение „БГ Бъди активен“ и Power Jump Варна сa взели на прицел в част от дейностите посветени на опазването на чистотата в града, намаляването и рециклирането на отпадъци.

 

Освен източник на токсични вещества в природата, фасовете са трудно разградим отпадък, за който за съжаление много хора нехаят.

 

Социалният експеримент е част от дейностите, предвидени в календара в Морската столица, в които сдружение „БГ Бъди активен“ и местните партньорски организации ще работят за повишаване на  гражданската активност и отговорност към градските пространства. Във Варна партньори са мото клуб Диви Деца, морски клуб „Приятели на морето“, сдружение „Пауър Джъмп“, школа по изкуства „Дедал“ и фондация „Мейдей“.

 

Огромни фасове бяха разпръснати на бившата циркова площадка, за да ни напомнят че дори малкият отпадък е всъщност голям проблем. Акцията се състоя по време на първото събитие от кампанията „BikeBasket” - рок фест “Край на тишината”, която обедини мото клубове от североизточна България зад каузата #БезОтпадъци.

 

Припомняме ви, че специална триколка с боксове, в които има скрити различни провокации и социални експерименти, ще присъства на всички мото събития от календара на клуба. Събитията продължават с „Откриване на мото сезона“ на 30-ти май.

 

Акциите продължават като инсталацията ще се придвижва заедно с мобилната триколка “Bike Basket”. Още от изненадите, които крият боксовете на триколката са  атрактивни екоинсталации за събиране на отпадъчни цигарени фасове, дъвки и други различни малки „боклучки“. “Чекмеджета#БезОтпадъци” целят да бъде привлечено вниманието на гражданите към нуждата от лична отговорност в опазването на чистота.

 

„Не веднъж сме казвали, че културата е не само наслада от досега с изкуството, но и отношение към хората и града, в който живеем. Възможно е една арт инсталация - дървена конструкция като “Чекмеджета #БезОтпадъци” - да промени отношението на хората към чистотата, даже това е задължително.

 

Сигурни сме, че има много изобретателни начини да се отървете от своя фас или друг дребен боклук, но знаете ли, че специално фасовете се разграждат много бавно и са източник на токсични вещества сред природата.  Всички сме виждали заврени малки дребни салфетки, хартийки, билетчета и какво ли още не на всевъзможни места.

 

Ние се опитваме наистина по един нестандартен начин да провокираме хората да изхвърлят всички малки отпадъци на правилно място“ – убедени са инициаторите от Power Jump.

 

Арт инсталациите ще агитират гражданите да дадат своето лично мнение  – чрез възможността всеки, който  ги използва по предназначение, да гласува и да даде своя вот по различни теми, свързани както с ежедневието, така и с опазването на околната среда.

 

Инициатор на платформа _Място България още от 2017 г. е пловдивското  „БГ Бъди активен“, която обединява в една обща програма инициативите на сдружението за промяна и облагородяване на средата чрез активизиране на местните общности.

 

От 2017 г. до 2019 г. заедно с местните ни партньори помогнахме на жителите на 23 населени места да обновят различни зони в техните квартали и да реализират свои граждански проекти.
 

 

Черно море

Коментари

Новини Варна