За 1 юни организират бал с маски за децата с увреждания във Варна
Те ще се насладят и интерактивен спектакъл-игра
Публикувана: 26 May 2016 | 10:49

Няколко инициативи, насочени към децата с увреждания и техните връстници, ще се проведат по повод Международния ден на детето 1 юни. Утре от 10 часа повече от 100 малчугани от Центровете за настаняване от семеен тип(ЦНСТ) от Варна, Провадия и Долни Чифлик ще се съберат в Планетариума, за да прекарат 1 час, потопени в магията на звездното небе.

След демонстрацията артистите от Държавен кукления театър – Варна, са подготвили за тях представление на интерактивен спектакъл-игра „Приказна принцеса” с участието на атрактивни големи кукли – маски на любими детски герои и приказни феи. Представлението ще бъде последвано от занимателни игри, водени от актьорите от театъра, на откритите площи пред Планетариума.
„Вярваме, че децата от ЦСНТ трябва да участват във всички дейности и да бъдат на всички места, които посещават връстниците им, да опитват и да се радват на нови неща”. Това заяви Трендафил Меретев, директор на „Лумос“ – България, която организира инициативите с подкрепата на община Варна. Нает е и професионален фотограф, който ще изготви индивидуални фотоалбуми за всяко дете.

Второто събитие ще се проведе на 1 юни в градинката срещу летния театър в Морската градина с начален час 10,30. „В Международния ден на детето ще се съберат малчугани със и без затруднения от семейства и във формална грижа, за да празнуват заедно и да покажат на другите хора в общността, че различието между тях не е преграда да се сприятеляват, да общуват и да споделят обща кауза”, разказа Анета Тенева, специалист „Детско участие” в „Лумос“.
С помощта на партньорите на инициативата - община Варна, „Родители в действие”, училище “Николай Хайтов“ и Комплекс за социални услуги – Варна, ще се организира бал с маски под надслов: „Маски долу!  Да се погледнем в очите и да сме заедно!“ В първата част на събитието под формата на бал с маски ще се представят основни митове и заблуди по отношение на децата с увреждания от ЦНСТ. Сред участниците ще бъде момчето – победител на „България търси талант”, брейктанцьорът Пламен Любенов.

Черно море

 

Коментари ( 0 )