IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Община Варна
12:08 | 3 април 2019
Обновен: 08:28 | 20 април 2024

До месец стартира строежът на спортния комплекс във „Владиславово“

Николай Костадинов: Над 50% е готов ІV микрорайон, ще имаме и рекордно зацветяване

По материала работи: Борис Проданов
Кметът на район "Вл. Варненчик" Николай Костадинов. Снимка Пламен Гутинов

„Започнахме със засаждане на 60 дървета по компенсаторните програми на община Варна. Много от тях са екзотични видове – освен брези, японски вишни. Мисля, че за нашия квартал са атрактивни. С това не приключваме със засаждането на дървета и друга растителност. Предвиждаме сериозна акция по зацветяване. Амбицията ми е да имаме рекорд, предвиждам двойно увеличаване от това, което до сега се е засаждало в района. Подготовката е в ход, а детайлите нека останат приятна изненада за гражданите“, това каза в сутрешния блок на тв „Черно море“ кметът на район „Вл. Варненчик“ Николай Костадинов.

 

Междублоковите пространства се облагородяват в бързи темпове.

 

„В момента отново сме обявили конкурс за най-красива градинка. Очакваме подкрепа от съкварталците, които да се включат активно. В ІV микрорайон по проекта за облагородяване е предвидено мащабно засаждане на дървета и храсти – над 900!“, добави районният кмет.

 

Поддържането на „зеленото“ във „Вл. Варненчик“ изисква и сериозно косене.

 

„Миналата година се стигна и до 8 пъти косене на определени места. Тази година се надявам да подобрим и този рекорд. Във времето успяхме да насмогнем в зони, които приличаха на джунгли, а вече сме ги оформили като малки паркове“, доволен е Николай Костадинов.

 

Основните булеварди вече са обработени, както и местата, за които има нужда. По настояване на районния кмет кварталът беше първи във Варна, в който се проведе пръскане срещу кърлежи.

 

Николай Костадинов определи като „страхотна“ наредбата, която позволява със средства на общината да се подобри състоянието на зелените площи в междублоковите пространства, както и финансирането на изграждане на градинки пред блоковете във Варна.

 

„Все още наредбата не е приета от Общинския съвет, според нея всяка етажна собственост ще може да кандидатства за сума до 5000 лв. за материали, цветя, пейки, с които да си обособят градинки. Най-добрите проекти ще бъдат финансирани. В момента могат да се правят подобрения в наредбата“, категоричен е той.

 

В момента над 50% е готова рехабилитацията на ІV микрорайон.

 

„Има завършени цели участъци. Тежката работа мина – изграждането на подземните комуникации. Надземните неща се виждат повече и се случват по-бързо. Наслагани са бордюрите, в северната част вече се забелязва и обликът, изградено е и новото LED-осветление. Това ще бъде единственият цялостно рехабилитиран микрорайон, за което искам да благодаря на кмета Иван Портних“, разкри Николай Костадинов.

 

И там озеленяването ще е сериозно, подготвя се и зона за отдих – малък парк. Изграждат се и поливни системи, както и на допълнителните 7 детски площадки. На 4 места ще има обособени игрища: 2 са футбол, 2 за волейбол и баскетбол. Предвидено е и тенис на маса. А в рамките на месец трябва да започне строежът на новия спортен комплекс – игрища от всякакъв вид, алея за бягане и ролери, скейт-парк, тенис на корт, зона за отдих и много екстри.

 

Николай Костадинов се надява на гражданите новото в квартала да се пази, при вандализъм да сигнализират в кметството или в МВР.

 

Иван Барбов

Борис Проданов

 

Цялото интервю: "Щрихи от утрото" (3.04.2019) - Как се развива район „Владислав Варненчик“?

Коментари

Новини Варна