IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Община Варна
16:28 | 21 юни 2019
Обновен: 17:36 | 21 март 2024

Добри финансови резултати отчитат общинските дружества във Варна

По материала работи: Пламен Янков
Добри финансови резултати отчитат общинските дружества във Варна

Общинската икономика във Варна се развива стабилно. Това показват отчетите на дружествата с общинско участие за 2018 г., които бяха разгледани на днешното заседание на ПК „Собственост и стопанство“.
 

На печалба са почти всички активно работещи дружества. Устойчиви финансови резултати продължават да показват „Пазари“ и „Обреди“. Те са приключили 2018 г. с по около 300 хил. лева печалба. Дружеството „Ученическо и столово хранене“, което предходната година имаше отрицателен резултат, отчита   14 хил. лева печалба.
 

Добро развитие показва и „Дворецът на културата и спорта“. Дружеството има натрупани загуби от минали години в размер на 2,5 млн. лева, но през 2018 г. отчита печалба в размер на 53 хил. лева и положителни парични потоци от оперативна дейност в размер на 83 хил. лева.
 

Единственото работещо дружество, което е на минус, е „Градски транспорт“. През миналата година то е реализирало загуба в размер на 3, 098 млн. лева, като една от причините за отрицателния резултат е остарелият парк на градския транспорт.
 

Председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, който присъства на заседанието, използва повода да съобщи, че Община Варна ще получи безвъзмездна финансова помощ по ОП „Околна среда“ в размер на 70 млн. лева. Със средствата ще бъдат купени около 77 електрически автобуси и тролейбуси.
 

Съветниците приеха отчетите и на дружествата „Стадион Спартак“ и „Централен универсален магазин“, чиито капитал миналата година стана 100% общинска собственост. И двете дружества почти не развиват дейност и ще бъдат ликвидирани.
 

Ликвидация ще бъде направена и на „Жилфонд“, стана ясно на днешното заседание. Дружеството трупа загуби, а отдавна е изчерпало своето съдържание.
 

Съветниците гласуваха също да се прекрати чрез ликвидация „КОТ-Варна“ – наследник на дружеството за улично видеонаблюдение „Варна-Ефкон“. Всички активи ще бъдат прехвърлени на Община Варна, бе изтъкнато на заседанието.
 

Друго решение, което бе взето, бе ОП „Общински паркинги и синя зона“ да поеме управлението на Рибарско пристанище-Варна   (бившето пристанище на „Рибни ресурси“) в Аспарухово, което бе предоставено на общината с решение на правителството. Поради спецификата за експлоатацията и поддръжка на Рибарско пристанище общинското предприятие е с най-близък предмет на дейност.
 

„Пристанището не е ремонтирано от 80-те години на миналия век. След като поемем управлението, ще можем да кандидатстваме по европейски проекти и програми, за да го модернизираме“, обясни пред съветниците директорът на ОП „Общински паркинги и синя зона“ инж. Младен Иванов. Той изтъкна, че една от целите е пристанището да се ползва и за сезонно плаване. Има идея да се създаде транспортна връзка по вода между кв. „Аспарухово“ и Морска гара.  

Коментари

Новини Варна