IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Община Варна
15:14 | 13 август 2019
Обновен: 10:49 | 17 април 2024

Синята зона ще се обслужва вече от електромобили

Доставените 18-те ековозила на стойност 1 млн.лв. могат да изминават 200 км с едно зареждане

По материала работи: Пламен Янков
Експлоатацията на новите електромобили ще подобри значително качеството на въздуха в централната градска част.

18 нови лекотоварни електрически автомобила получи общинското предприятие(ОП) „Общински паркинги и синя зона“ във Варна. Ековозилата, които са на обща стойност 1 млн. лв., бяха купени с финансовия инструмент на ЕВБР, каза кметът Иван Портних при представянето на колите. Всяка една от тях е с 5 г. гаранция от производителя и 10 г. гаранция на батерията. С едно зареждане електромобилите могат да изминават 200  км. Т.е, ще могат да работят автономно поне 2 дни, каза управителят на  предприятие „Общински паркинги и синя зона“ Младен Иванов. Разходът на 100 км се изчислява на 1 – 2 лв., отделен е фактът, че те са и много по-тихи от колите с двигател с вътрешно горене. 
 

Планираме изграждането на 31 зарядни станции, за които вече е стартирала процедура. 9 от тях ще са за ОП. Останалите 22 с 44 места за зареждане ще са гражданите и гостите на Варна и ще са безплатни за тях, обясни кметът Портних. Те ще са разположени в различни части на града. Политиката на общината е да стимулира ползването на екологичен транспорт. За тези, които си купят електромобили, Синята зона във Варна ще е безплатна, предвидени са и данъчни облекчения, добави той.


С доставката на 70 – 80 нови електробуси паркът на „Градски транспорт“ ще бъде изцяло модернизиран. Всичко това е част от грижата ни за чистотата на въздуха в морския ни град, каза още кметът. 


Приходите на предприятието от неговото създаване преди година са много добри. Само на ден се събират по около 8 000 лв. от кратковременно паркиране, каза Младен Иванов. Статистиката сочи също, че средно на ден инспекторите поставят по 60 скоби за неправилно спиране или паркиране в района на Синята Зона.   

 

Ставри Таргов


Снимки авторът

 


Снимка: Live.Varna
 

Някои от новите коли ще носят и скобите, които се поставят при неправилно паркиране в Синята зона.



 

 

 

 

Коментари

Новини Варна