IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Община Варна
14:14 | 9 януари 2020
Обновен: 12:24 | 17 април 2024

Обявиха частично бедствено положение в община Вълчи дол

Търсят още нерегистрирани прасета, предстои евтаназирането на 40 000 животни в свинефермата в с. Брестак

По материала работи: Борис Проданов
Обявиха частично бедствено положение в община Вълчи дол

До края на следващата седмица трябва да приключи евтаназирането на близо 40 хиляди прасета от свинефермата в село Брестак, където вчера бе констатирана африканска чума по свинете, съобщи днес областният управител на Варна Стоян Пасев. По думите му вече е определен терен от 17 декара близо до фермата, където животните ще бъдат загробени на дълбочина от 4 метра, съобщи БТА.


Заради откритата зараза в община Вълчи дол е обявено частично бедствено положение, допълни Пасев. По думите му то ще остане в сила докато приключи унищожението на животните. До края на днешния ден ще бъдат извършени отново проверки в селата Брестак и Генерал Киселово, които са в трикилометровата зона около свинефермата, дали се отглеждат свине в домашни условия.

 

За целта са мобилизирани инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните във Варна и органите на МВР. Мярката е предприета след решение на Областната епизоотична комисия, която заседава вчера добави д-р Златина Димова, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в морския град.


Все още не е ясно как е проникнала заразата в свинефермата в Брестак, обясни и д-р Георги Чобанов, началник на дирекция в БАБХ. Комплексът във Варненско е на същата компания, която стопанисва и свинефермата в Никола Козлево, където бе открита африканска чума през миналата седмица. Според Чобанов тепърва ще бъде изяснено къде е първичното огнище и дали има обмен на зараза между двете ферми. Според него най-важното в момента е да бъде овладяна ситуацията и да се спре рискът от разпространение на заразата.

 

Прочетете още: Огнище на африканска чума в голям свинекомплекс във Варненско

 

Коментари

Новини Варна