Близо половин милиард лева е проектобюджетът на Варна за 2020-а
Съветниците го определиха като устойчив, балансиран и реалистичен
Публикувана: 6 Feb 2020 | 15:32

492 072 000 лв. е проектобюджетът за развитие на Варна за тази година. От тях 108 370 000 лв. ще дойдат по линия на европейски програми, стана ясно на заседание на постоянната комисия по финанси и бюджет към Общинския съвет.

 

40% от средствата са само за образование, което превръща тази сфера в приоритет за града. В новия бюджет е заложено 17% увеличение на заплатите на педагогическите специалисти и 10% на общинските служители.

 

Предвидени са и средства за подобряване на градската среда, каза Стефка Господинова, шеф на общинската дирекция „Финанси и бюджет“. И през новата година ще се разчита много на приходите от данък недвижими имоти, данък МПС и данък придобиване, при последните два има увеличение през 2019 г., добави тя.

 

Проектобюджетът бе окачествен от общинските съветници като реалистичен, добър, устойчив и добре балансиран за отделните сфери – образование, здравеопазване, социални дейности, младежки дейности и спорт, култура и т.н.

 

На своето заседание съветниците от комисията одобриха отпускането на 330 000 лв. за нов рентгенов апарат на МБАЛ „Света Анна“ и на 50 000 лв. за довършване на новия асансьор в АГ болницата. Осигурени бяха и исканите средства за гориво за отопление на ТМПЦ – Варна, както и за консервация на археологически обект „Княжески манастир „Света Богородица“.

 

Дадено бе и съгласие за отпускане на 30 000 лв. за завършване на храм „Свети Никола“, който ще бъде на разположение и на жителите на кв. „Чайка“.

 

С пълно единодушие бе гласувано предложението за безвъзмездно предоставяне на 5 абонаментни карти за целия градски транспорт за нуждите на Дружеството на инвалидите – Варна.   

 

Гласувани и одобрени бяха 6 медийни проекта, сред които на тв „Черно море“, „Дарик радио“ и „24 часа“.

 

Решенията ще влязат в сила, след като бъдат одобрени на предстоящата сесия на Общинския съвет.

 

Ставри Таргов

 

Коментари ( 0 )