IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Община Варна
14:01 | 18 февруари 2020
Обновен: 08:52 | 17 април 2024

Браншът: Задава се глад за млади екскурзоводи

Това се превръща в сериозен проблем за туризма

По материала работи: Борис Проданов
Браншът: Задава се глад за млади екскурзоводи

Все по-често се усеща липсата на млади екскурзоводи. Това е и един от сериозните проблеми в туризма ни“, заяви пред студенти председателят на Съюза на екскурзоводите във Варна Христина Неделчева.

 

Интересното е, че според представители на бранша, професията е сравнително добре платена. Необходимо е владеенето на чужди езици, известна харизма, ораторски възможности и сериозно отношение. В морската столица в организацията членуват 228 екскурзоводи.

 

Самите гидове все по-често отбелязват, че с годините туристите все по-често се интересуват от шопинг и кръчми, а не толкова от културно-историческо наследство и забележителности.

 

Преди време Медийна група „Черно море“ алармира, че по време на активния летен сезон често във Варна с чужди групи гастролират и псевдо екскурзоводи. Случвало се тези „гидове“ дори да уронват престижа на страната ни, защото не са наясно с конкретните исторически факти и често дори говорят пълни глупости.

 

Професионалният празник на екскурзоводите е 21 февруари. Отбелязването му във Варна приключва в петък с конференция, която е за възможностите професията и рекламирането на страната ни като дестинация на 4 сезона.

 

Още по темата: Екскурзоводски искания: Само лицензираните да водят групи!

Коментари

Новини Варна