IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Община Варна
13:47 | 4 юни 2020
Обновен: 20:57 | 22 април 2024

Откриха нов асансьор и параклис в АГ-то във Варна

На голям интерес се радва и общинската оздравителна програма за профилактика на женското здраве

По материала работи: Ставри Таргов
Откриха нов асансьор и параклис в АГ-то във Варна

Нов външен асансьор и нов параклис "Св. Стилиан Пафлагонийски" бяха открити днес в Специализираната болница по акушерство и гинекология „Проф. д-р Димитър Стаматов“ във Варна. Обектите бяха осветени от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

 

На церемонията присъстваха кметът Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, кметът на район "Одесос" Георги Недев, представители на Медицинския университет, общински съветници, лекари и акушерки. Домакин на събитието бе управителят на болницата проф. Емил Ковачев.
 

 

"Честита нова придобивка! Подкрепяме развитието на тази болница, която е много важно здравно звено за цяла Североизточна България. Вярвам, че със съвместни усилия тази тенденция - за създаване на все по-добри условия за работа и лечение, ще продължи", коментира кметът.
 
„Външният асансьор е изцяло ново съоръжение с голяма товароподемност. Той има връзка с цялата сграда и ще улесни нашата работа.

 

Досега болницата не разполагаше с подобна платформа за лежащо болни пациенти, но със съдействието на Община Варна, този проблем вече е решен“, обясни проф. Ковачев.

 

За изграждането на асансьора Община Варна е осигурила 273 581 лв. За периода от 2015 до 2019 г. от общинския бюджет са предоставени на болницата над 1,4 млн. лв - за ремонт на покрива и частичен ремонт на сградата на болницата, за медицинска апаратура и оборудване, за обследване и изготвяне на енергиен одит.
 

На голям интерес се радва и общинската оздравителна програма за профилактика на женското здраве, която се реализира съвместно с АГ болницата. Общо за 2018 и 2019 г. Община Варна е осигурила 50 000 лв. за изпълнение на програмата, която е обхванала над 1000 жени, откритите патологични случаи са 266.

 

През 2020 програмата продължава, осигурени са 20 000 лв. от общинския бюджет. От началото на годината досега в здравното заведение са родени 832 деца, от тях по време извънредното положение - 417.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна