Девет елена се наядоха с пластмаса и умряха
Вината за това вероятно е на туристите
Публикувана: 10 Jul 2019 | 19:32

Девет елена са загинали след поглъщането на найлонови торбички в японския парк „Нара“, съобщи група за диви животни, предупреждавайки, че вината за това вероятно е на туристите.

 

Фондацията за опазване на елени към „Нара“ казва, че в стомасите на елените, които са починали между март и юни тази година, са открити маси от найлонови торбички и пакети за бързо хранене.

 

“Най-голямото количество отпадъци, открито в един от деветте елена, възлиза на 4,3 килограма“, заяви представителят на фондацията Йошитака Ашимура.

 

Живописният парк в древната столица на Япония е дом на повече от 1 000 елена, които дори могат да бъдат видени по улиците в търсене на специални вкусни крекери, предлагани от туристите.

 

Забранено е да се хранят елените с друга храна, освен бисквити, но Ашимура казва, че някои посетители предлагат на животните и други видове закуски.

 

“Еленът вероятно смята, че закуските и пластмасовите опаковки, в които са обвити, са храна”, каза той, добавяйки, че животните обикновено ядат трева и жълъди.

 

“Те вероятно ядат и пластмасови торбички, хвърлени на земята”, каза той, добавяйки, че смята, че подобни случаи са се увеличили напоследък “поради нарастващия брой посетители”.

 

Големият парк, в който се намират дървени храмове и светилища, построени преди векове, е основна туристическа атракция. Броят на туристите, посещаващи град Нара, където се намира паркът, се е увеличил през последните години, като през 2017 г. те са 16 милиона.

 

Елените в парка – средно около 1 200 – са защитени като национално богатство. 

 

БГНЕС

Коментари ( 0 )