Какво да очакваме от разговорите с Русия за цената на газа?
Може да има по-добри договорни условия за сигурността на доставките, прогнозираха Кирил Темелков и Мартин Димитров
Публикувана: 10 Sep 2018 | 21:42

Предстоящите разговори между България и Русия няма да засягат само цената на природния газ и последващото ѝ намаление не е сигурно.Това е мнението на Кирил Темелков, експерт от Българска газова асоциация, изразено в Bloomberg TV Bulgaria.Коментарът му е по повод поканата на Русия към България за официална среща за предоговаряне на цената на природния газ. Тя идва след заведено антимонополно дело от Брюксел заради завишените цени, на които „Газпром“ продава на осем европейски държави, включително и на България.

 

„Очаква се на разговорите между България и Русия да има предложени по-добри договорни условия, които не касаят само цените. Сигурността на доставките например също е част от тях. Споразумението предвижда и държави от Централна и Югоизточна Европа да могат да предлагат част от контрактуваните с „Газпром“ количества на българския пазар, както и България да прави това на техните. Така ще се повиши конкурентоспособността на пазара, но това не е пряко свързано с цените и не гарантира понижението им“, смята експертът.

 

Икономистът и бивш лидер на СДС Мартин Димитров посочи две конкретни предложения за предстоящите разговори. Според него е важно по време на тях да има присъствие на представител на Европейската комисия (ЕК). Той даде за пример Полша, която е използвала подобен похват при разговори и е постигнала добри резултати.Второто предложение, според икономиста, е създаването на координирана позиция между България и останалите европейски държави за уеднаквяване на цените.По думите на Темелков съдействие от ЕК за намаляване на цената на природния газ не би могло да се очаква.

 

„Политиката на Европейския съюз (ЕС) цели налагане на свободен и либерализиран пазар и най-вече създаване на условия за лоялна и честна конкуренция. На тази база се търси пазарната цена на даден продукт. Засега няма примери ЕК да е застанала на дадена страна в преговорен процес, за да подпомага намаление на цената“, припомни той и добави, че цената на природния газ не е основният проблем за България.Според него драстичната ѝ промяна би донесла повече вреди, както и постигане на кризисна ситуация, която да доведе до невъзможност за осъществяване на доставки, тъй като страната няма алтернативен доставчик и евентуална ескалация на цените не би могла да бъде повлияна.

investor.bg

 

Четете още: Къде е модерният учител, защо има чиновници там?

 

 

 

Коментари ( 0 )