IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
10:14 | 11 януари 2019
Обновен: 21:31 | 16 април 2024

Таяни оптимист: България и Румъния в Шенген – до лятото!

Компромис със закона е невъзможен, каза Юнкер в Букурещ

По материала работи: Слав Велев
Снимка: REUTERS

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни призова държавите от ЕС да престанат да блокират влизането на България и Румъния в Шенген и изрази надежда, че това може да стане до лятото.

 

Говорейки на официалното откриване на румънското председателство на Съвета на ЕС тази вечер в Букурещ, Таяни заяви, че членството на двете страни ще засили сигурността в Европа и прогнозира, че влизането им може да стане по време на председателството, което ще продължи до края на юни.

 

За Шенген спомена в изказването си и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.Той не се ангажира с прогноза, а само с констатацията, че "естественото място на Румъния е в Шенген".

 

Както и преди година в София, президентът на Съвета на ЕС Доналд Туск обра овациите на публиката, като произнесе цялата си реч на румънски език. Той предпочете да говори за достиженията на румънците и не спомена и дума за зоната за свободно движение, отварянето на която зависи само от оглавяваната от него институция.

 

Туск и Юнкер обаче не пропуснаха да отправят послания във връзка с борбата с корупцията и спазването на върховенството на закона в Румъния, отслабването на които предизвиква сериозни критики от Брюксел. "На тези в ЕС, които могат да мислят, че игра извън правилата и минаването на пряко, означават сила, бих казал - грешите. На тези, които работят здраво, за да защитават европейските ценности, нашите свободи и права, казвам - продължавате да се борите", заяви Туск.

 

Юнкер подчерта, че компромис с върховенството на закона не може да има. "ЕС е създаден от компромис, но когато иде реч за върховенството на закона и борбата с корупцията, компромисът е невъзможен", каза Юнкер в Букурещ.

 

Европейската комисия публикува през ноември катастрофален доклад по механизма, чрез който наблюдава борбата с корупцията в България и Румъния. В него се казва, че промените, извършвани от настоящото румънско правителство са отстъпление от вече постигнатото. Първият зам.-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс каза, че с тях не може да се мисли за прекратяване на механизма за наблюдение до края на мандата на Комисията, което бе обещано от Юнкер преди време.

 

Както при откриването на българското председателство миналия януари, Туск демонстрира завидно познаване на румънската култура и история. Той цитира постижения от всички сфери на изкуството, цитира стихове и дори сподели, че първата кола на тъст му е била "Дачия", както и настоящата на зет му. Като най-впечатляващ личен спомен от силата румънския дух, Туск припомни финала на Купата на европейските шампиони в Севиля през 1986 г., когато отборът на "Стяуа Букурещ" сензационно победи "Барселона" след спасяването на четири поредни дуспи от вратаря Хелмут Дукадам.

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна