Борисов благодари на премиерите на Румъния, Полша, Литва, Унгария и Испания за подкрепата по "Мобилност"
Публикувана: 12 Jan 2019 | 14:48

Премиерът Бойко Борисов изпрати писма до премиерите на Румъния, Полша, Литва, Унгария и Испания. Той им благодари за подкрепата и сътрудничеството по време на преговорния процес по пакета "Мобилност I", съобщиха от пресцентъра на правителството.

 

Българският премиер отправя специални благодарности към колегите си Виорика Дънчила, Матеуш Моравецки, Саулюс Сквернелис, Виктор Орбан и Педро Санчес за постигнатите обнадеждаващи резултати от гласуването на 10 януари в европейския парламент.

 

Тогава на заседание на Комисията по транспорт и туризъм в ЕП бяха отхвърлени два от трите доклада по пакета "Мобилност".

 

Важно е да се предотврати приемането на протекционистки мерки по отношение на автомобилния транспорт в Европа, категоричен е Борисов.

 

Първоначалните цели на Пакет "Мобилност" потънаха в хода на дискусиите, националните интереси надделяха над общия европейски подход, изразява съжаление пред петимата лидери Борисов. Според българския премиер подобни правила не отговарят на социалния дневен ред на Европейския съюз, имат негативно въздействие върху целите по отношение на околната среда и ще oщетят европейската икономика като цяло.

 

В писмата си той подчертава, че в края на европейския цикъл ще бъде трудно да се постигне балансирано решение по пакета.

 

Министър-председателят Борисов благодари и на работещите в автомобилния транспорт от Румъния, Полша и Литва, които подкрепиха българските превозвачи по време на протестите в Брюксел.

 

Дебатите относно пакет "Мобилност I" са на кръстопът. Все още има шанс да се избегне фрагментацията на единния европейски пазар и да се затвърди разбирането, че "Европа на две скорости" не е решение, пише премиерът.

 

"Въпросите на автомобилния транспорт са прекалено важни за европейската икономика, за да бъдат решавани по спешност", пише още министър-председателят. По думите му следващият Европейски парламент и Комисия трябва да поемат тази отговорност.

 

Премиерът Борисов изтъква, че разчита на своите колеги и на транспортните министри да изразяват високо и на всички нива опасенията си относно правилното функциониране на единния пазар за автомобилен транспорт.

 

В понеделник министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков ще се среще в Брюксел с председателя на Европарламента Антонио Таяни. Българският министър ще представи всички аргументи на страната ни по темата.

 

Уверен съм, че съвместните ни усилия ще продължат в рамките на всички европейски институции, за да постигнем по-добри решения за сектора, пише в заключение министър-председателят Бойко Борисов.

 

news.bg

Коментари ( 0 )