IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
16:16 | 24 април 2019
Обновен: 08:23 | 26 март 2024

Кметът Иван Портних: Емил Радев има голям принос за евросредствата за развитие на Варна

Сред най-ярките борби на евродепутата се открояват тези с двойния стандарт при храните и за т.нар. вечни длъжници

По материала работи: Борис Проданов
ЕМИЛ РАДЕВ (ВЛЯВО) и кметът на Варна Иван Портних.

60% от промените в българското законодателство произтичат от прилагането на европейските норми. Това каза във Варна евродепутатът Емил Радев, който отчете мандата си като член на Европейския парламент. Сред най-ярките му борби като евродепутат се открояват тези с двойния стандарт при храните и за т.нар. вечни длъжници.

 

„Една от основните ми теми през изминалите години като евродепутат беше да работя срещу двойния стандарт при храните в Европейския съюз. Темата засяга над 100 млн. европейци и в началото Европейската комисия отричаше да има такъв проблем, но впоследствие проучвания я опровергаха“, припомни Емил Радев.

 

„Първата програма, свързана с борбата с двойния стандарт в размер на 1,3 млн.евро, започва да функционира след няколко месеца. Отпуснати са парите, провеждат се процедурите, което ще даде възможност на потребителски организации да извършват изследвания за двоен стандарт на храните, да информират гражданите и дори, когато е нужно, да водят колективни искове, когато интересите на потребителите са накърнени“, добави той.

 

Като успех Радев отчете още отпадането на легализацията и апостила за европейските граждани, което, по думите му, спестява над 40 млн.евро годишно, приближаването на България до Шенгенското пространство, работата му срещу насилственото осиновяване на българчета в чужбина, ускорените процедури по търговските спорове и инициативите, свързани със защита на животните. Една от големите му борби през изминалите години като евродепутат е и премахването на т.нар. вечни длъжници.

 

„Успях в директивата за преструктуриране на несъстоятелност и освобождаване от дългове да вкарам текст, който призовава незабавно държавите членки да въведат правила за освобождаване от дългове, такива, каквито са и за бизнеса. С две думи, да се въведе личен фалит в България“, посочи Емил Радев.

 

Кметът на Варна Иван Портних подчерта, че обновлението на града е в голяма степен и благодарение на европейските проекти, за чиято реализация помагат българските евродепутати. Портних припомни и съдействието на Радев за избирането на Варна за европейска младежка столица, както и помощта му за парите по фонд „Солидарност“, които градът получи след наводненията в „Аспарухово“.

 

„Община Варна беше първата в национален мащаб, която получи финансиране от над 20 млн. лв. по фонд „Солидарност“, т.е., директно от Брюксел. Нямаше дотогава такава практика в страната“, каза кметът на Варна.

 

Портних подчерта още, че през новия програмен период страната ни ще получи около 18 млрд. лв., което е с 4 млрд. лв. повече от предишния. Заслугата за това той отдаде на българските евродепутати и в частност на Емил Радев и посочи, че именно той е прагматичният избор за представител на Варна в Европейския парламент.

 

Елена Кирова

 

Още по темата: Емил Радев: Нова европейска директива предлага „спасителен пояс” за задлъжнелите предприятия

Коментари

Новини Варна