Борисов потвърди: Ще подкрепим Кьовеши за главен прокурор
Не е нужно да се говори предварително, отсече премиерът
Публикувана: 20 Jul 2019 | 15:07

Премиерът Бойко Борисов потвърди, че България ще подкрепи румънката Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор.

 

"Кьовеши има нашата подкрепа за поста, просто при определянето на хора за високите европейски позиции не е нужно да се говори предварително, както обикновено правят от опозицията", каза Борисов пред "24часа".

 

От началото на годината премиерът бе атакуван от лидерката да БСП Корнелия Нинова, че не подкрепя Кьовеши за европейски главен прокурор. Социалистите дори обвиниха Борисов, че е гласувал срещу нея и в подкрепа на френския кандидат Жан-Франсоа Банер. В последните седмици французинът се отказа от поста европейски главен прокурор.

 

Подкрепата за румънската прокурорка е обещана от премиера Бойко Борисов пред Людовик Орбан, председател на Националната либерална партия на Румъния. НЛП е румънската дясна партия, която се води сестринска на ГЕРБ и членува в ЕНП.

 

Борисов и Орбан са обсъждали подкрепата за Кьовеши, срещу която се бори румънското социалистическо правителство, още в края на юни при среща на двамата в София. В телефонен разговор миналата седмица българският премиер е потвърдил подкрепата си за румънката.

 

България е изчаквала общо решение на ЕНП кой да е фаворитът на десните за поста и заради това не е обявявала гласно своя фаворит.

 

Dnes.bg

Коментари ( 0 )