IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Политика
15:22 | 16 август 2019
Обновен: 20:30 | 27 март 2024

Захариева откри социален център в Струмица

270 000 лв. е българската инвестиция

По материала работи: Слав Велев
Снимка: МВнР

България на практика подари на македонския град Струмица нов многофункционален социален център. Днес той беше открит от министъра на външните работи Екатерина Захариева, съобщават от ведомството.

 

Страната ни е финансирала проекта с 270 000 лв., които са част от програмата на българското правителство в рамките на помощта за развитие на западната ни съседка.

 

На представянето присъстваха кметът на Струмица Коста Яневски и зам.-министърът на външните работи на Република Северна Македония Андрей Жерновски. В центъра ще работят 6 неправителствени сдружения, които ще обслужват интересите на различни групи хора с увреждания.

 

"“Много съм щастлива, че съм тук точно една година,  след като премиерът Борисов връчи на премиера Заев ключа от автомобила, с който могат да се транспортират хора с увреждания, и този проект е своеобразно надграждане. Подкрепяме още много смислени и полезни проекти в Република Северна Македония”, каза Захариева.

 

От своя страна, кметът на Струмица благодари на българския министър за инвестицията и добавим, че Северна Македония мечтае да стане част от ЕС и разчита на помощта на нашата страна.

 

От началото на тази година правителството на България е отпуснало над един милион лева за реализацията на 11 проекта на територията на цялата страна. Сред тях са изграждане на втори център за ранна диагностика на аутизъм в Охрид, реконструкция на два моста в Струга и село Ложани, изграждане на спортни съоръжения в Крива паланка.

 

Останалите проекти са насочени към сътрудничеството между медиите от двете страни и мерките срещу „говора на омразата“, изграждане на спортни съоръжения в Крива паланка, фестивали в подкрепа на културния обмен, като за 2019 г. над 900 деца и възрастни от България взеха участие в два фестивала, предоставяне на спортно оборудване на 6 училища и 5 детски градини в община Гьорче Петров – Скопие, подкрепа на здравната медиация сред ромите.

 

В началото на 2019 г. приключи един от проектите за 2018 г. - подновяване на фасадата на едно от най-големите училища в Скопие - ОУ „Димитър Миладинов“. Общата стойност на проекта възлиза на 255 000 лв.

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна