Зеленски категоричен: Ще се борим да си върнем Крим!
Той призова Запада да не вдига санкциите срещу Москва
Публикувана: 15 Sep 2019 | 20:10

Володимир Зеленски. Снимка: архив, Reuters

Украинският президент Володимир Зеленски призова Запада да не вдига санкциите, наложени на Москва заради анексирането на Крим и подкрепата за проруските сепаратисти, предаде Франс прес."Някои на Запад споменават за сваляне на санкциите, тъй като губят пари. Ние обаче губим хора. Докато няма мир, санкциите трябва да останат", заяви Зеленски в Киев на 16-ия годишен форум на Ялтенската европейска стратегия."Колкото до Крим, според мен най-трудната ситуация ще е около връщането на Крим. Още не съм имал срещи нито в нормандски формат, нито с Путин. Ще се борим, за да си върнем Крим. И не само с думи", заяви Зеленски.По думите му Киев "има няколко формата, няколко идеи" как да се реши въпросът.

 

"Не мога обаче да говоря за това пред вас, още е твърде рано. Ще стане, както с размяната (на затворници между Украйна и Русия). И засега не ми се ще някой да използва нашите идеи", добави президентът.В момента Киев подготвя нови списъци със задържани лица за размяна с Русия. Нов етап от размяната "ще се договаря и в Минск, и в нормандския процес", посочи Зеленски, според когото среща в нормандски формат се очаква до края на септември.Украинският лидер нарече чудесни отношенията на страната си със САЩ и благодари на американското ръководство за решението да й предостави помощ по линия на Държавния департамент и на Пентагона, пише БТА."Чували сте, че САЩ ни бяха блокирали военна помощ за 250 милиона долара, но сега сме в чудесни отношения с Щатите, защото сега ще имаме 140 и още 250 милиона долара. Благодарен съм им за помощта", каза Зеленски и подчерта, че сега Украйна "ще получи 390 милиона долара".Президентът на Украйна заяви, че е склонен да разглежда предпазливо идеята за изпращане на умиротворителни сили в Донбас.

 

"Не искам да развием с Донбас сценарий като в Абхазия или Приднестровието, затова се отнасям много предпазливо, затова не повдигам тази тема", посочи той.Затова и Леонид Кучма, главният украински преговарящ в Контактната група за уреждане в Източна Украйна, не повдига тази тема в Минск, добави държавният глава.Същевременно Зеленски отбеляза, че ще е "доволен, ако има миротворци по границата между Украйна и Русия".

 

dnes.bg

Четете още: Нови сблъсъци на протест на "жълтите жилетки" във Франция

Коментари ( 0 )