Емил Радев избран за зам.-председател на интергрупата за защита на животните в европарламента
През новия мандат е важно да създадем стратегическа рамка с няколко основни приоритета, написа във „Фейсбук“ варненецът
Публикувана: 19 Sep 2019 | 12:40

С пълно единодушие и висока оценка за свършената до момента работа в сферата на защитата на животните, Интергрупата за животните в Европейския парламент избра Емил Радев за един от своите заместник-председатели.


“Макар през изминалия мандат в ЕП да имахме много инициативи, свързани със защитата на животните, все още има редица въпроси, по които Съюзът не прави достатъчно. Важно е да продължим да работим по залагането на по-добри стандарти за защита на животните. В тази връзка от основно значение е новата Европейска комисия да създаде съответната обща законова рамка, като същевременно гарантира спазването на приетото до момента секторно законодателство”, коментира след избирането си за зам.-председател на Интергрупата българският евродепутат от ЕНП.


При своето представяне Емил Радев изтъкна, че в предстоящия мандат ще работи за създаването на единна европейска система за регистрация и идентификация на кучета и котки, а също и за нови мерки срещу незаконната търговия с домашни любимци.


“И двете теми са изключително наболели, а липсата на законодателни инициативи създава много проблеми както на европейско ниво, така и в България”, коментира приоритетите си Радев. По думите му единната система за регистрация и идентификация ще улесни проследяването на животните, в това число и когато те биват изхвърляни на улицата, ще спомогне за установяването на здравния статус и произхода на домашните любимци и ще улесни трансграничното пътуване на животните в ЕС. „Нелегалният трафик на домашни любимци, от друга страна, има отрицателно въздействие върху общественото здраве, защитата на потребителите и е сериозен източник на доходи за международната организирана престъпност”, отбеляза още Емил Радев.


Интергрупата за защита на животните е една от най-старите, но същевременно и най-активните в Европейския парламент. В нея членуват 1/7 от всички евродепутати. 

 

Прочетете още: По инициатива на Емил Радев в ЕП ще се проведе изслушване относно евростратегия за борбата с корупцията и организираната престъпност

Още от: Политика

Коментари ( 0 )