Мария Габриел бе единодушно одобрена за нов мандат
Това съобщи председателят на групата на Европейската народна партия в ЕП Манфред Вебер
Публикувана: 1 Oct 2019 | 13:00

Мария Габриел получава единодушното одобрение на комисиите на Европейския парламент по култура и образование, и по индустрия, изследвания и енергетика. Това съобщи председателят на групата на Европейската народна партия в ЕП Манфред Вебер, предаде БТА.


Тази сутрин ръководствата на двете парламентарни комисии обсъдиха на закрито заседание снощното изслушване на Габриел, предложена за еврокомисар по младежта и иновациите в Европейската комисия под председателството на Урсула фон дер Лайен. Още след изслушването снощи председателите на двете парламентарни комисии изразиха задоволство от представянето на българския еврокомисар.


На 17 октомври се очаква общата оценка на ЕП за кандидатите за еврокомисари. Предвижда се на 23 октомври целият състав на новата ЕК да бъде гласуван от евродепутатите в Страсбург.

 

В профила си в социалната мрежа Мария Габриел сподели: 

"Благодаря на председателя на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика Adina Vălean, на председателя на Комисията по култура и образование Sabine Verheyen, на координаторите на политическите групи и на членовете на двете парламентарни комисии за снощния конструктивен дебат по време на изслушването ми. Пред тях представих визията ми за развитието на ресора, за който съм номинирана. Всеобхватен ресор, включващ иновациите, научните изследвания, образованието, младите хора, културата, спорта. Изслушването ни послужи като платформа за идеи как да постигнем европейско пространство на наука, образование, иновации, култура, спорт, което да бъде на висотата на очакванията на нашите граждани, на младите хора.

 

Опирам визията ми за ресора на осем стълба:

 

✔️ Запазване на позицията на Европа като световен лидер в науката и да поддържаме нашата рамка за научни изследвания толкова отворена и последователна, колкото е сега.

 

✔️ Развиване на нашите иновативни компании. Създаването на Европейски съвет за иновации е отговор на това предизвикателство.

 

✔️ Работа за намаляване на разделението в научните изследвания и иновациите

 

✔️ Постигане на по-добро включване на гражданите и регионите. Ресорът е изключително близък до гражданите и възнамерявам да удвоя усилията си за тяхното приобщаване.

 

✔️ Засилване на геополитическата роля на следващата Европейска комисия, като изградим по-тесни връзки с нашите партньори, например Западните Балкани.

 

✔️ Подкрепа за културата, защото тя е основата на нашите общи ценности и на желанието ни да поставим човека в центъра.

 

✔️ Насърчаване на участието на жените в областите, обхванати от ресора

 

✔️ За постигане на всички тези цели, ние се нуждаем от достатъчен бюджет и ще работя да защитим предложението за силен бюджет през следващия седемгодишен период.

 

Представянето ми завърших с цитати от нещо много специално за мен, което винаги нося в сърцето си. Това е българският химн, прославящ науката и образованието „Върви, народе възродени“. Думите в него илюстрират в голяма степен същността на ресора, за който говорихме през трите часа на изслушването. Тези думи ще ме водят в работата ми и занапред."

Още от: Политика

Коментари ( 0 )