IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
09:46 | 16 октомври 2019
Обновен: 00:14 | 22 април 2024

Франция блокира Северна Македония за ЕС

Европейските лидери ще имат последна дума в четвъртък

По материала работи: Слав Велев
Франция блокира Северна Македония за ЕС

Eвропейските министри от ЕС не можаха да постигнат нужния консенсус за започване на преговори за членство със Северна Македония и Албания. След продължило почти цял ден заседание Франция отказа да даде съгласие за определяне на дати и получи подкрепа от Холандия, която има резерви заради корупцията в Албания.

 

“Със съжаление Съветът не успя да постигне единодушно решение”, заяви министърът по европейските въпроси на Финландия Тути Тупурайнен, която председателства заседанието в Люксембург във вторник.

 

Тупурайнен съобщи, че е имало “няколко държави, които се колебаеха и една категорично против”.

 

Въпросът ще бъде обсъден отново в четвъртък на срещата на върха на европейските лидери в Брюксел, като те ще се опитат да убедят президента на Франция Еманюел Макрон да се откаже от ветото. Ако това стане, първите преговорни глави ще бъдат отворени догодина.

 

Париж заяви, че не е против интеграцията на двете държави, но че ЕС трябва първо сам да се реформира, преди да приема нови членове.

 

Финландското председателство положи много усилия да постигне решение, защото ние имаме ангажименти към Западните Балкани и не гледаме на тях като на заден двор, обясни Тупурайнен.

 

“Опитахме всички възможни варианти, за да изпратим поне някакъв сигнал в региона, но не успяхме”, добави тя.

 

Според източници председателството е предложило разделяне на Северна Македония от Албания, за да преодолее опасенията на Франция и на Холандия и Дания, че Тирана още не е готова за разговори, но компромис така и не е намерен.

 

“Това не е момент на слава за ЕС, нещо, с което можем да се гордеем”, коментира и комисарят за разширяването Йоханес Хан.

 

Той добави, че за последните 16 месеца това е третият път, в който Съюзът не може да вземе решение за Северна Македония и Албания, “въпреки че преобладаващото мнозинство от страните членки са съгласни да започнат преговори за членство с тях”.

 

“Всяко ново отлагане ще навреди на доверието към нас на Западните Балкани, както и на амбициите ни да станем по-силен световен играч. Ако не можем да направим това на собствена територия, не виждам как бихме били успешни извън нея”, добави комисарят Хан.

 

Той изрази надежда европейските лидери да успеят да вземат “политическо решение, което да възстанови доверието в процеса на разширяването за Западните Балкани”.

 

Еврокомисарят предупреди, че поведението на ЕС засилва позициите на други сили в региона, предизвикващ интерес у Китай и Русия.

 

Хан пледира, че “особено Северна Македония, но и Албания, си написаха домашното да направят болезнени реформи, които вероятно не са възможни в някои страни членки” и настоя, че преговорите не са, “за да бъдат доволни някои политици, а за хората, които имат своите желания и мечти”. Той дори се извини на гражданите на двете страни.

 

Dnes.bg

 

 

Коментари

Новини Варна