IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
13:33 | 10 ноември 2019
Обновен: 15:59 | 8 февруари 2024

Заев, Рама и Вучич – създава ли се "мини Шенген" на Балканите?

Албания, Македония и Сърбия се договориха

По материала работи: Слав Велев
Заев, Рама и Вучич – създава ли се "мини Шенген" на Балканите?

Снимка: Reuters

Само месец след стартирането на инициативата за създаване на регион без граници пред свободното движение на стоки, хора, услуги и капитали между Македония, Сърбия и Албания, бяха постигнати първите конкретни стъпки в тази посока, пише скопското издание "Република", цитирано от "Фокус".Зоран Заев, заедно с албанския си колега Еди Рама и президента на Сърбия Александър Вучич, започнаха официалната работна част от втория ден на срещата за "мини Шенген" в Охрид.

 

Според сръбската медия Tanjug, ключовият въпрос за всеки инвеститор е политическата и икономическата стабилност и няма по-добро послание за стабилността на региона от сътрудничеството на страните от Западните Балкани и създаването на единен пазар.Смята се, че свободата на движението ще има много ефекти и ще повиши конкурентоспособността на целия регион, който има потенциал от 12 милиона жители.Беше договорено да се въведе система, която да позволява пътуване между страните само с лична карта. Освен това лидерите се споразумяха за създаването на общо разрешително за работа. То ще позволява на хората да работят в трите държави без допълнителни процедури.

 

Предвижда се също така да се консолидира и формира общ набор от документация, необходима за транзита на стоки в държавите-членки на инициативата, като възможно най-много от нея ще бъде в електронен вариант. Това ще бъде в съответствие със стратегията за цифрово развитие на страните.Предвижда се и взаимно признаване на професионалните квалификации в държавите-членки на инициативата и насърчаване на студентския обмен и стартиране на съвместни проекти за научни изследвания и развитие.Предвижда се и създаването на същински "мини Шенген", което означава, че чужденците, които идват в Белград, ще могат да пътуват до други държави-членки на инициативата без виза. Сърбия и Албания ще въведат възможността за безвизови пътувания до края на годината.

 

dnes.bg

Четете още: Помпео: Дамаск и Москва отново атакуват граждански обекти в Сирия

Коментари

Новини Варна