IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
10:50 | 19 ноември 2019
Обновен: 06:01 | 7 април 2024

Европарламентът не успя да увеличи бюджета на ЕС за 2020 г.

Разходите остават 154 млрд.евро, Лондон трябва да продължи да плаща

По материала работи: Слав Велев
Европарламентът не успя да увеличи бюджета на ЕС за 2020 г.

Европейският парламент не успя да договори по-висок бюджет на ЕС за 2020 г в приключилите рано тази сутрин преговори със страните членки. Така разходите на Съюза за догодина остават в размера, предложен от Европейската комисия - 153,6 млрд.евро. Леко са завишени само планираните резерви в случай на нужда.

 

Преговорите започнаха още в петък, но страните не успяха да се споразумеят и те бяха подновени в понеделник.

Малко след 1 ч сутринта българско време парламентът и страните членки съобщиха, че са постигнали компромис.

 

Планираните разходи на ЕС включват и вноска от Обединеното кралство, което планира да излезе от Съюза до 31 януари. Въпреки това в споразумението за напускане, което все още предстои да бъде ратифицирано от британския и от Европейския парламент, е предвидено Лондон да продължи да внася своя дан към бюджета. Британските бенефициенти ще продължат да бъдат финансирани по европейски проекти.

 

Бюджетът за 2020 г е по-голям с 3,4% от тазгодишния, тъй като се очаква в Брюксел да пристигнат повече фактури за осребряване. Догодина е последната година на настоящите европрограми и повече проекти са в завършваща фаза и трябва да бъдат платени. Заделен е и резерв от €1.5 милиард за непредвидени разходи.

 

Въпреки, че не успяха да постигнат желаното от тях увеличаване на бюджета с 5,5 милиарда евро, евродепутатите все пак предотвратиха намаление на разходите с половин милиард, което беше желание на страните членки.

 

Така в следващия европейски бюджет ще има 500 млн.повече за борба с климатичните промени и 50 млн.в плюс за студентската програма за обмен “Еразъм”. С 24 млн.евро е увеличена програмата за младежка заетост.

 

Европейският парламент ще приеме бюджета следващата седмица. 93% от парите отиват за финансиране на европейски програми, 7 на сто са за издръжка на европейските институции.

 

/Dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна