IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
13:16 | 29 ноември 2019
Обновен: 23:48 | 10 април 2024

Мария Габриел ще управлява бюджет от €100 млрд.

Битката за бюджета в ЕК продължава

По материала работи: Слав Велев
Мария Габриел ще управлява бюджет от €100 млрд.

Мария Габриел ще управлява 100 млрд. евро бюджет за програма "Хоризонт Европа". Как ще бъдат разпределени средствата и за какво ще бъдат изразходвани?"Битката за бюджета продължава", каза в специално интервю за "Брюксел 1" еврокомисарят Мария Габриел. "Този бюджет от 100 млрд. все още е само предложение на ЕК. Затова няма да спра с мобилизацията да защитим бюджета за "Хоризонт Европа" и за Еразъм".Мария Габриел допълни, че когато искаме да се борим с климатичните промени, да отговорим на предизвикателствата на цифровизацията, да създаваме работни места и да даваме перспективи на младите хора, това минава през иновациите и научните изследвания."За мен това е инвестиция в бъдещето. Важно е във финалната фаза на преговорите тази тема да не остане далеч зад традиционните ресори", коментира еврокомисарят.

 

Как ще бъдат разпределени средствата?

 

Според Мария Габриел, "Хоризонт Европа" ще има ясна структура с три стълба. В първия стълб остават постиженията на науката, където Европа има 18 нобелови лауреата. В рамките на втория стълб ще се търси отговор на въпроса, как Европа да бъде конкурентоспособна в индустриалната сфера. 52 млрд. евро ще бъдат разпределени между шест големи теми – борбата с рака, енергетиката, цифровизацията, земеделието, опазването на почвите, водите, океаните и т.нар. умни градове. Третият стълб е новост – създаване на Европейски иновационен съвет. Това ще бъде нещо като гише, където малкият и среден бизнес ще има достъп до финансиране за технологии, които вече ни пренасят в 21 век.

 

"Защото Европа изостава тук и имаме нужда от повече иновации в тази област. Радвам се, че 70 % от бюджета ще бъде за малки и средни предприятия", каза в интервюто еврокомисар Мария Габриел.Цялото интервю на еврокомисар Мария Габриел гледайте в предаването "Брюксел 1", събота, 17.30 часа, по Bulgaria ON AIR!

 

Четете още: Европа първа в света обяви „извънредно положение“ във връзка с промените в климата

Коментари

Новини Варна