Емил Радев пита: Какви мерки ще предприеме ЕК за присъединяването на България към Шенген?
Този въпрос към комисаря по вътрешните работи Илва Йохансон отправи зам.-председателят на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи
Публикувана: 10 Dec 2019 | 14:54

„Предвижда ли Европейската комисия конкретни действия, за да преодолее несправедливото отлагане на присъединяването на България към Шенген?“ Този въпрос към комисаря по вътрешните работи Илва Йохансон отправи зам.-председателят на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Емил Радев по време на провелия се структурен диалог в ресорната комисия на Европейския парламент в Брюксел.

 

Борбата с организираната престъпност в ЕС, повишаването на ефективността на Европол, съдебното сътрудничество и миграцията бяха само част от темите, по които евродепутатите и комисар Йохансон размениха мнения.

 

Изслушването на Илва Йохансон в комисията по граждански свободи на ЕП беше първото след встъпването й в длъжност като комисар по въпросите на вътрешните работи по-рано този месец. В рамките на дискусията относно миграцията Емил Радев отбеляза, че предстои още много работа, за да се преодолеят предизвикателствата, свързани с миграционния натиск и тежестта върху определени региони.

 

„Необходими са спешни действия за подобряване на условията в Източното Средиземноморие. През последните месеци сме свидетели на кризата на гръцките острови. Макар сътрудничеството между ЕС и Анкара да продължава да дава конкретни резултати, подновеният миграционен натиск в Турция и нестабилността в региона като цяло будят тревога“, отбеляза българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ.

 

Той даде за пример и предизвикателствата пред Шенгенското пространство, като припомни, че няколко държави все още имат въведен контрол по вътрешните граници и по този начин се затруднява свободното придвижване на граждани.

 

„България е изпълнила всички технически критерии на пространството за свободно движение, но въпреки това българските граждани продължават да се редят на опашки за паспортни проверки, като пътуват към държава-членка на Шенген”, коментира Емил Радев.

 

 

Коментари ( 0 )