IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Политика
14:54 | 10 декември 2019
Обновен: 14:24 | 19 март 2024

Емил Радев пита: Какви мерки ще предприеме ЕК за присъединяването на България към Шенген?

Този въпрос към комисаря по вътрешните работи Илва Йохансон отправи зам.-председателят на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи

По материала работи: Слав Велев
Емил Радев пита: Какви мерки ще предприеме ЕК за присъединяването на България към Шенген?

„Предвижда ли Европейската комисия конкретни действия, за да преодолее несправедливото отлагане на присъединяването на България към Шенген?“ Този въпрос към комисаря по вътрешните работи Илва Йохансон отправи зам.-председателят на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Емил Радев по време на провелия се структурен диалог в ресорната комисия на Европейския парламент в Брюксел.

 

Борбата с организираната престъпност в ЕС, повишаването на ефективността на Европол, съдебното сътрудничество и миграцията бяха само част от темите, по които евродепутатите и комисар Йохансон размениха мнения.

 

Изслушването на Илва Йохансон в комисията по граждански свободи на ЕП беше първото след встъпването й в длъжност като комисар по въпросите на вътрешните работи по-рано този месец. В рамките на дискусията относно миграцията Емил Радев отбеляза, че предстои още много работа, за да се преодолеят предизвикателствата, свързани с миграционния натиск и тежестта върху определени региони.

 

„Необходими са спешни действия за подобряване на условията в Източното Средиземноморие. През последните месеци сме свидетели на кризата на гръцките острови. Макар сътрудничеството между ЕС и Анкара да продължава да дава конкретни резултати, подновеният миграционен натиск в Турция и нестабилността в региона като цяло будят тревога“, отбеляза българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ.

 

Той даде за пример и предизвикателствата пред Шенгенското пространство, като припомни, че няколко държави все още имат въведен контрол по вътрешните граници и по този начин се затруднява свободното придвижване на граждани.

 

„България е изпълнила всички технически критерии на пространството за свободно движение, но въпреки това българските граждани продължават да се редят на опашки за паспортни проверки, като пътуват към държава-членка на Шенген”, коментира Емил Радев.

 

 

Коментари

Новини Варна