IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
19:04 | 24 февруари 2020
Обновен: 00:02 | 11 април 2024

Пращаме лекари в заразените с коронавирус държави, за да наблюдават

Борисов обяви мерките за коронавируса: Дисциплината ще ни опази!

По материала работи: Юлиян Атанасов
Пращаме лекари в заразените с коронавирус държави, за да наблюдават

"Нищо не може да ни опази по-добре от дисциплината. Хората които се връщат от рискови места, да запазят 14-дневен карантинен период", това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на извънредното заседание на Съвета по сигурността, свикано заради коронавируса.Премиерът заяви още, че болниците ще изпратят доктори, за да може да се направят всички мерки, които в тази ситуация могат да се вземат.

 

"Поддържаме връзки с всички държави, наблюдаваме ситуацията", съобщи премиерът ."За да звучи експертно, в щаба, който сформираме, влизат ген. Мутафчийски, секретарят на МВР, шефът на Гранична полиция, държавният инспектор, министерствата на външните работи и на здравеопазването", заяви още Борисов. На всички гранични пунктове на България започва мерене на температурата на влизащите в страната като мярка срещу коронавируса. Това е решил Съветът по сигурност в МС, свикан от премиера Бойко Борисов.

 

На всички гранични пунктове имаме оборудвани граничари, където няма камери с мобилни термометри. Болниците ще изпратят лекари, за да се взимат всички мерки, заяви премиерът Борисов, цитиран от "24часа"."Нищо не може да ни опази повече от дисциплината - хората трябва да запазват карантинния период" добави той.На граничните пунктове са разработени мерки за откриване на заразени хора, каза пък шефът на ВМА и на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.Всички летища вече са оборудвани с технически средства. По сухопътните граници има мобилни термометри, докладва той.

 

Утре се организира учение как се третират пристигнали на летище София болни хора.Тестове за коронавируса могат да се правят само на болни хора, подчерта той. Освен това България има само 3000 теста и те трябва да не се хабят напразно.Обмисля се и отмяна на масови мероприятия, заяви още ген. Мутафчийски. Армията примерно е отминала денят на отворените врати във военноисторическия музей на 3 март, посочи той.

 

Коронавирусът има сравнително ниска смъртност в сравнение с останалите инфекциозни заболявания, успокои Мутафчийски.Извънредното заседание на Съвета по сигурността беше свикан във връзка с разпространението на коронавируса Covid-19, след като стана ясно, че заразата е вече и в Европа.Няколко северни италиански провинции са обявили извънредна ситуация, отменят се и публични прояви.

 

dnes.bg

 

Четете още: Рекордна опашка в Южна Корея за медицински маски

Коментари

Новини Варна