IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Политика
13:13 | 21 март 2020
Обновен: 11:37 | 14 април 2024

Каракачанов: Възможно е удължаване на извънредното положение

Борим се с вирус, не с външен противник - заяви министърът на отбраната

По материала работи: Борис Проданов
Каракачанов: Възможно е удължаване на извънредното положение

Хората уважават българската армия и разчитат на нея. Притесняват се някои политици в парламента от опозицията, които спекулират с темата. Това каза в предаването "Тази събота" по bTV вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

 

"Армията няма да тръгне с танковете по улиците, както се спекулира. Не може да говориш подобни глупости от трибуната на парламента, когато текстовете какво ще прави тя са ти пред очите. Вътре пише - контролно-охранителни функции. Армията ще поеме от полицията някои от важните инфраструктурни обекти за охрана", обясни Каракачанов.

 

"Ние се борим не с външен противник, а с вирус - няма нужда от танкове", допълни той, пояснявайки, че може да се наложи част от военната техника да се пренасят облекла, храни и т.н.

 

Армията ще има право също така да задържа и да предава задържаните на полицията. Да участва в охраната на обществения ред, да контролира движението, както и да проверява документи за самоличност.

 

"В това няма нищо ненормално, когато виждаме, че полицията се задъхва. Тя има изключително много работа", каза Красимир Каракачанов.

 

По отношение на учението, което бе проведено в "Арена Армеец" и при което залата бе превърната в полева болница, военният министър обясни, че още три такива ще бъдат проведени в други градове в страната - Пловдив, Варна и Русе. Те ще са в зали, които не функционират заради мерките.

 

Част от приетите мерки на правителството е и тази, че хората под карантина ще бъдат следени чрез мобилните си телефони, докато отпадне задължителната им изолация.

 

"Има случаи, които бягат и не желаят да се съобразят с мерките. Ако някой заразен реши, че може да си играе с живота на другите, какво трябва да го правят институциите? Следенето означава не да ви слушат разговорите и да ви четат SMS-ите, а да се вижда къде се движите", коментира Каракачанов.

 

Моят апел е да не изпадаме в паника, да бъдем солидарни.  

 

На въпрос ще бъде ли удължено извънредното положение, той отговори:

 

Така се очертава, ще бъде удължено. Няма нищо страшно. Ще минем през това изпитание, българският народ е минал през много други изпитания и не само е оцелял, но има и с какво да се гордее. 

 

dir.bg

 

Прочетете още: Изграждат военно-полева болница в зала „Арена Армеец“ с 500 легла

 

Коментари

Новини Варна