ЕП с онлайн заседание на 26 март решава извънредни мерки за борба с коронавируса
Евродепутатите ще гласуват още за създаване на общоевропейски резерв от медицинска апаратура и предпазни средства
Публикувана: 23 Mar 2020 | 14:48

Европейският парламент ще проведе първото си онлайн заседание на 26 март, на което евродепутатите ще гласуват извънредните мерки на ЕК за борба с коронавируса.
 

Страните в Европейския съюз ще получат общо 37 млрд. евро, с които да подкрепят малкия и среден бизнес, както и най-засегнатите браншове като транспорта и туризма. Помощта за България ще бъде 1,5 млрд. евро, заяви в ефира на Дарик българският евродепутат Емил Радев.
 

 „Парите няма да се отпускат по сметките на държавите членки. Те са от европрограми, по които средствата не са усвоени досега”, обясни Радев.
 

Евродепутатите ще гласуват още за създаване на общоевропейски резерв от медицинска апаратура и предпазни средства, както и за отделяне на 140 млн. евро за изследвания за ваксина срещу коронавируса.
 

Радев предупреди, че трябва да се вземе и решение за лагерите с мигранти в Гърция, които са пренаселени и има риск от избухване на епидемии.
 

„Мерките срещу коронавируса, които се вземат в България, са свързани със запазване живота на гражданите и не се нарушават граждански свободи. Виждаме, че в държавите, които се забавиха, има и по-тежки мерки . Армията е по улиците в Италия, Испания и Франция, а глобите са много по-високи. Ние взехме навреме мерки и ако те се спазват, няма да стигнем до ситуацията в Испания и Италия”, допълни Емил Радев.
 

Darikradio.bg


Четете още: Няма срок за регистриране на съкратените в Бюрото по труда

Коментари ( 0 )