IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
09:24 | 28 март 2020
Обновен: 18:45 | 11 март 2024

Румен Радев: Ефективното ограничаване на коронавируса изисква информация в реално време

Необходими са убедителни и всеобхватни социални и икономически мерки, допълни президентът

По материала работи: Борис Проданов
Румен Радев: Ефективното ограничаване на коронавируса изисква информация в реално време

"Ефективното овладяване и ограничаване на разпространението на коронавируса у нас зависи не само от регистрирането на заболеваемостта, а преди всичко от всеобхватна и навременна информация в реално време", заяви президентът Румен Радев на среща с представители на сектора  на информационните технологии, които са създали система за мониторинг и комуникация, проследяваща в реално време разпространението на вируса, установени зони на карантина, достъпни болнични заведения, нуждаещи се от лечение и подкрепа граждани.

 

"Представителите на най-бързо прогресиращия сектор у нас – информационните и комуникационните технологии, са реагирали на кризата не с паника, а с предложения и идеи за нейното по-бързо овладяване и преодоляване. Колкото по-често се говори, че в настоящата ситуация сме били във война, толкова по-често трябва да се и напомня, че изходът от всяка война зависи от навременната, всеобхватна и достоверна информация и ефективното управление", заяви президентът Радев.

 

Той припомни думите на генералния директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус, че „не можеш да се бориш с огън със завързани очи“.

 

По думите на президента е изключително важно не само да се изравни кривата на разпространение на вируса, а възможно най-бързо и безопасно да се върнем към нормален ритъм на социален, икономически и политически живот.

 

„Дългото задържане на ограниченията без убедителни и всеобхватни социални и икономически мерки, при спиране на работата на важни институции като парламента, може да доведе до разрушителни последствия, надхвърлящи далеч последствията от самия коронавирус“, посочи Румен Радев.

 

КРОСС

 

Още по темата: Още една жертва на COVID-19 у нас

Коментари

Новини Варна