IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
13:39 | 30 март 2020
Обновен: 21:01 | 11 март 2024

Емил Радев: Целият европарламент е затворен, има и първи смъртен случай сред служителите

По материала работи: Борис Проданов
Емил Радев: Целият европарламент е затворен, има и първи смъртен случай сред служителите

Четиридесет и две годишен служител от компютърния отдел на Европарламента е сред жертвите на коронавируса, има и много служители от администрацията които са заразени, включително и мои колеги"- каза в предаването "Позиция" евродепутатът от ЕНП и ПП ГЕРБ Емил Радев. "Със сигурност през следващите няколко месеца ще се работи дистанционно. Така или иначе правим дистанционни срещи на политическите групи, на координаторите. Стартират дистанционни заседания и на комисиите"- каза още Радев. "Така беше гласувана и помощта от ЕС към държавите членки".

 

По повод средствата за борба с коронавируса той каза: „Всяка една държава от ЕС ще може да се възползва от този инвестиционен механизъм. Парите неусвоени от структурните фондове, вместо да се връщат в бюджета на Евросъюза в края на годината, ще се използват в борбата срещу коронавируса”.

 

Припомням, че през седмицата евродепутатите подкрепиха мерките и гласуваха 37 милиарда евро към засегнатите най-чувствително от епидемията. Средствата ще послужат на здравните системи, на малки и средни дружества и на пазара на труда:

 

България ще използва около 800 милиона евро по тази схема. друго важно решение беше, държавите членки да поискат финансова помощ от Фонд "Солидарност" в борбата с COVID-19. Този фонд е създаден за природни бедствия, но сега ситуацията налага да се отвори и средствата да се използват за големи кризи в общественото здравеопазване. Най-силно засегнатите държави членки следва да получат достъп до финансова подкрепа до 800 милиона евро през 2020-та година, като подкрепата ще се решава за всеки отделен случай.

 

Емил Радев припомни, че ЕС няма единна медицинска политика, което е едно от изключенията в Евросъюза и предположи, че ще се мисли за промени в европейските правилата и в европейското законодателство.

 

БНР - Радио Варна

Коментари

Новини Варна