IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
12:01 | 5 юли 2020
Обновен: 00:45 | 16 март 2024

Бранимир Балачев: Бизнесът няма нужда от популисткото говорене, а от законосъобразни финансови мерки

Предстои най-важното заседание на ПК „Финанси и бюджет” във Варна, която да обобщи взетите решения от всички комисии преди провеждането на сесията на местния парламент

По материала работи: Ставри Таргов
Бранимир Балачев: Бизнесът няма нужда от популисткото говорене, а от законосъобразни финансови мерки

Предстои най-важното заседание на ПК „Финанси и бюджет”, която да обобщи взетите решения от всички комисии преди провеждането на сесията на местния парламент.

 

От дирекция „Финанси и бюджет” очакваме тази седмица въз основа на писмата, които сме изпратили, справка за събираемостта в приходната част, за да видим какви са възможностите, за да бъдат удовлетворени исканията на бизнеса в условията на COVID-19 и за подпомагане в размера, в който е позволено.

 

Това каза в предаването „Позиция” на радио Варна председателят на групата на общинските съветници от ГЕРБ и председател на комисията по „Финанси и бюджет” адвокат Бранимир Балачев.

 

Той припомни, че още в началото на извънредното положение са направени редица отстъпки в наеми, за тротоарно право, без такси за детска градина или ясла и др. Предложенията в подкрепа на даден бранш, на бизнеса, трябва да са законосъобразни и финансово оправдани, останалото е само политическо популистко говорене, каза Балачев и даде пример с искания на политически опоненти в местния парламент, направени на отменена вече наредба.

 

В началото на месеца той взе участие в работата на учредената постоянна комисия „Финанси и бюджет” на НСОРБ, на която са разгледани мерки в краткосрочен и дългосрочен план в подкрепа на общините.

 

Исканията са авансово да бъдат преведени дължимите трансфери към тях от държавния бюджет, временно спиране на изплащането на безлихвените кредити на общините към държавата, ще се настоява за компенсация заради удължаване на срока за плащане на данък сгради и такса смет с 5 % отстъпка, стимулиране на схемата 60/40 по отношение на общинските предприятия за запазване на трудовите договори на работещите в тях и др.

 

Приходната част в местните бюджети в национален мащаб е с 11 % на минус, което е 200 млн.лева, посочи Балачев.

 

Групата на съветниците от ГЕРБ, кметът Иван Портних и администрацията са в непрекъснати срещи с представителите на всеки бранш, сдружения за обсъждане на проблемите и вземане на най-целесъобразните и конкретни решения за излизане от кризата, подчерта той.

 

Балачев припомни, че тази седмица Българската агенция за кредитен рейтинг /БАКР/ потвърди в краткосрочен план стабилния кредитен рейтинг на община Варна, а в дългосрочен, че е перспективен и стабилен, като анализът е направен в условията на пандемията от COVID-19.

 

В последните два дни вицепремиерът Томислав Дончев участва в срещата под егидата на кмета Иван Портних ”Варна-град на знанието” и даде уверението за пълна подкрепа както за издигането на морската столица като най-големия и авторитетен университетски център, така и за мащабния проект за изграждането на икономическата зона Варна-Аксаково.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна