Вицепремиерът Николова остави послание в Аладжа манастир
Тя призова всеки турист да влезе в тази обител и да се потопи в българската култура и история
Публикувана: 10 Aug 2020 | 9:10

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова посети Аладжа манастир край Варна. Тя бе придружена от областния управител на Варна Стоян Пасев.

 

Аладжа манастир е най-известният средновековен скален манастир по Българското Черноморие,  обитаван от монаси-отшелници през XII-XIV век. Съществува мнение, че манастирът е част от обширен скален култов комплекс на територията на Североизточна България, свързан с широко разпространеното през XIII-XIV век учение за "Божествената Таворска светлина" - исихазма.

 

Помещенията на манастира са издълбани на две нива във високи почти 40 метра варовикова скала. На първото ниво са разположени манастирската църква, монашеските килии, трапезарията и кухнята, малка гробищна църква, крипта и стопански помещения.

 

Второто ниво представлява естествена скална ниша, в източния край на която е изграден манастирския параклис. В параклиса е съхранена част от оригиналната стенописа украса, датирана към края на XIII - началото на XIV век.

 

Министър Николова уточни, че подобни забележителности трябва да привличат все повече посетители от всички краища на България, както и чужденци, дошли на почивка и ваканция в региона.

 

Вицепремиерът остави и послание в манастира, като призова всеки турист да влезе в тази обител и да се потопи в българската култура и история.

 

Черно море

 

Коментари ( 0 )