IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Спорт
13:51 | 9 юни 2019
Обновен: 20:47 | 28 март 2024

Навършват се 20 години от последния мач на Христо Стоичков за България

На 9 юни 1999 година носителят на "Златната топка" излезе за последно с националния екип в европейската квалификация срещу Англия

По материала работи: Пламен Янков
Навършват се 20 години от последния мач на Христо Стоичков за България

Днес се навършват точно 20 години от последния мач на легендата на световния футбол Христо Стоичков с фланелката на България, съобщава sportal.bg. На 9 юни 1999 година носителят на "Златната топка" излезе за последно с националния екип. Това се случи в европейската квалификация срещу Англия, играна на стадион "Българска армия". Трибуните изпратиха на крака Камата, който беше заменен в 74-ата минута от Георги Бачев. В официалната ложа на "Армията" бяха и двете дъщери на единствения българин с КЕШ и КНК – Михаела и Христина.

 

Преди това Ицо се раздаде на 100% срещу звездите на Кевин Кийгън и записа асистенция за попадението на Георги Марков откъм сектор "Г". Пред същата врата голмайсторът на Мондиал'94 сервира топка на крака на Христо Йовов, който обаче пропусна от чиста позиция да направи 2:1 за нашите. Считаният за наследник на Камата Мартин Петров пък записа кошмарен дебют за "лъвовете" - два бързи жълти картона, отстраняване от игра и сълзи в прегръдката на батко Христо. 

 

Паметна остава и снимката на пистата преди началото на двубоя – Стоичков между Йохан Кройф и Димитър Пенев. Митичният холандец пристигна у нас специално заради легендарния №8 на ЦСКА и Барселона, който се раздели с националния тим след 87 мача и 37 гола. Най-великият български играч е вкарвал в мрежите на Германия, Франция, Италия, Испания, Аржентина, Румъния, Швеция, Мексико, Полша, Австрия, Гърция, Израел и др. 

 

Двете равенства с България оказаха влияние върху класирането на англичаните, които в крайна сметка не спечелиха първото място в групата и трябваше да играят британски бараж за Евро 2000 с Шотландия. Отказването на Стоичков пък влезе в емисиите на CNN, ЕSPN и т.н.

Коментари

Новини Варна