Французите възвръщат доверието си към Макрон
Рейтингът на одобрение на президента достига 30% през май
Публикувана: 19 May 2019 | 12:34

Рейтингът на одобрение на френския президент Еманюел Макрон достига 30% през май, което е най-високото му ниво от лятото на 2018 г. насам, пише Bloomberg, като се позовава на изследване на Френския институт за проучване на общественото мнение (Ifop), публикувано от Le Journal du Dimanche.
 

Нивото на подкрепа към френския лидер се е повишило с един процентен пункт от април, като двама от трима анкетирани обаче посочват, че не са доволни от представянето му като президент, сочат още данни на публикуваното в събота изследване във френския вестник, отбелязва Bloomberg TV Bulgaria.
 

Подкрепата към Макрон се възстановява, след като отбеляза най-ниското си ниво през декември 2018 г. (23%). Спадът в одобрението към президента тогава се дължеше основно на започналите месец по-рано протести на движението на “жълтите жилетки” в страната, като в повод за демонстрациите се превърна предвиденото от правителството въвеждане на такса за горивата.
 

Демонстрациите по френските улици продължават всяка събота за шести пореден месец, като исканията на протестиращите се увеличават за сметка на броя демонстранти. Правителството на Макрон вече въведе редица реформи, за да удовлетвори част от настояванията на движението, а имайки предвид увеличеното одобрение към него, изглежда те са дали резултат.


Четете още: Марин Льо Пен предрича успех на популистките партии
 

Коментари ( 0 )