550 кафенета затворени в Техеран заради ислямския морал
11 нарушители, собственици на такива заведения, са арестувани
Публикувана: 9 Jun 2019 | 8:00

Близо 550 ресторанта и кафенета са били затворени в Техеран за нарушаване на "ислямския морал", предаде Франс прес, цитирана от БТА и Dnes.bg


11 нарушители, собственици на такива заведения, са били арестувани. Затворени са били общо 547 ресторанта и кафенета, съобщи началникът на полицията в Техеран генерал Хосейн Рахими.


Според близката до консерваторите информационна агенция Фарс това е станало през последните 10 дни при операция за борба срещу несъответстваща на правилата реклама в интернет, незаконната музика и подстрекаването към разврат.


 "Полицията постоянно бди за спазването на ислямските правила и това е една от най-важните нейни мисии", каза генерал Рахими.


Агенция Мизан, която е под шапката на съдебната власт, съобщи, че е създаден специален телефонен номер, на който иранците могат да сигнализират с текстови съобщения за "неморални актове" в общественото пространство. Като примери за такива действия бяха споменати махането от жените на техните забрадки в коли, "смесените танцови вечеринки" и "публикуването на неморално съдържание в Инстаграм".


Иранският върховен ръководител аятолах Али Хаменей редовно призовава за борба срещу "културната инвазия" - от рок музиката до навлизането на западните нрави.


Алкохолът и танцовите забави с едновременното участие на мъже и жени са забранени в Ислямската република.


Всички жени са длъжни да носят забрадка на обществени места, включително в автомобилите. 


Четете още: Хамънд: Има много малка вероятност за Brexit без сделка
 

Коментари ( 0 )