ООН със стряскащи данни: Гладуващите - 821 млн. души
Докладът показва данни от 2018 г.
Публикувана: 17 Jul 2019 | 9:38

Светът достига нови висини в развитието на технологиите и науката, а същевременно броят на хората, страдащи от глад през 2018 г., достигна 8-годишен връх на фона на икономическите сътресения, граждански конфликти и тежки климатични явления. Това става ясно от доклад на ООН, цитиран от Bloomberg и dnes.bg.

 

По думите на Максимо Тореро, помощник-генерален директор по въпросите на икономическото и социално развитие на Организацията по прехрана и земеделие към ООН, ситуацията "изобщо не се подобрява“.

 

При запазването на сегашната тенденция няма да може да бъде постигната целта за елиминиране на глада до 2030 г. Броят на хората, които гладуват, е нараснал през 2018 г. с 10 млн. до 821,6 млн. души – най-високото ниво от 2010 г. насам. Това се равнява приблизително на един от всеки деветима души.

 

Най-тревожни са стойностите в Африка, където 20% от населението е недохранено, показва докладът. Нивата нарастват също в Латинска Америка и на Карибите, но се понижават в Азия.

 

"Климатичните промени и увеличаващото се климатично непостоянство, и екстремни явления се отразяват на земеделската производителност, производството на храна и естествените източници, като влияние има и върху хранителните системи и живота в провинцията, включително със спад на броя фермери", посочват от Организацията по прехрана и земеделие.

 

Сред страните, където налице е нарастващо ниво на недохранване, причинено вследствие на влошената икономическа обстановка, 80% са силно зависими от суровините.

 

Промените в цените на суровините непряко водят до безработица, по-ниски заплати и заплахи за сигурната храна и прехранване.

Коментари ( 0 )