IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
16:10 | 21 юли 2019
Обновен: 03:10 | 17 април 2024

Протести в Хонконг искат разследване на полицията

Протестиращите отправиха искания за демократични реформи

По материала работи: Пламен Янков
Протести в Хонконг искат разследване на полицията

Десетки хиляди се включиха в протест в Хонконг с искане за независимо разследване на тактиките на полицията, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.


Въпреки горещината облечените в черно протестиращи вървяха зад голям плакат с надпис "Независимо разследване за върховенство на закона".


Шествието премина от парка Виктория до спирката на метрото Ван Чай. Полицията съкрати оригиналния маршрут, позовавайки се на съображения, свързани със сигурността, а Административният съд отхвърли възраженията на организаторите на протестите.


Продемократичните протести започнаха миналия месец. Целта им беше да спрат спорен закон за екстрадицията, който щеше да позволи екстрадиране на хонконгски граждани в континентален Китай. Според критиците това можеше да доведе до неспазване на правата им, пише БТА, цитирана от Dnes.bg.


Местната лидерка Кари Лам спря законопроекта, но някои протестиращи искат оставката й.


След спирането на законопроекта протестиращите отправиха искания за демократични реформи и разследване на обвиненията за полицейска бруталност.


Четете още: Мицотакис: Бюджетът на Гърция за 2020 г. ще отговаря на фискалните цели

Коментари

Новини Варна