Целта на турската операция в Сирия: Да няма кюрдска държава
За успеха на операцията е нужна финансова подкрепа отвън
Публикувана: 10 Oct 2019 | 18:54

Турската армия предприе сухопътна военна операция в Северна Сирия, след като по-рано в сряда нанесе въздушни удари по кюрдски позиции. Според официалните изявления на Анкара ходовете ѝ са насочени срещу кюрдски милиции, смятани от нея за терористични заради връзките им с ПКК и групировката „Ислямска държава“.

 

Според журналиста Тайфур Хюсеин неофициалната цел на турската военна операция е да се предотврати създаването на кюрдска държава и да се укрепят вътрешнополитическите позиции на президента Реджеп Ердоган.

 

„Официалната версия, която се споменава и от управляващите в Турция, е да бъде създадена зона за сигурност, където да бъдат заселени 2 милиона сирийски бежанци. Всички те се намират в Турция, но официално в страната според статистиката има 3,6 млн. сирийски бежанци. Неофициално сред управляващите в Турция се говори за това, че трябва да бъде пресечен пътят за евентуалното създаване на бъдеща велика кюрдска държава“, каза журналистът Тайфур Хюсеин пред БНР, цитиран от dnes.bg.

 

„Може би съществената цел на Ердоган и управляващите в Турция е вътрешнополитическа. Не трябва да се забравя, че Ердоган преди няколко месеца претърпя сериозно поражение, губейки на местните избори най-големите градове мегаполиси – Истанбул и Анкара, плюс Измир. Нещо, което не се беше случвало по време на неговото управление“, припомня журналистът.

 

„Един вид, наказвайки онези кюрди, които са в Северна Сирия, наказанието е насочено и към вътрешнополитическите противници на Ердоган в лицето на прокюрдската партия Демократична партия на народите (ДПН), която бе основният инициатор за положението на Ердоган“, добави той.

 

Какви са рисковете, които поема Ердоган

„За да има успех военната операция, със сигурност трябва да има международна подкрепа, най-вече финансова. Защото, за да бъде населена тази част, въпросната зона за сигурност, с 2 милиона сирийски бежанци, според разчетите, които са направени, са необходими около 30 млрд. долара. Без външно финансиране това е невъзможно“, каза Хюсеин.

 

„Тази идея на Ердоган, на този етап, е неосъществима, следейки каква е реакцията на международните партньори на Турция. Защото половината от въпросните 2 млн. сирийски бежанци, които трябва да бъдат населени в тази част, според плановете трябва да бъдат заселени в селища, които в момента съществуват. Но за половината от тях е необходимо да се създадат нови селища, което изисква много сериозно финансиране“, обясни журналистът.

 

Има ли основание за опасение България

„Да се надяваме, че за България опасност няма, имайки предвид, че въпросният военен конфликт се ограничава на този етап между двете съседки Турция от една страна и реално управляващите Сили за защита на народа в Северна Сирия и въпросът излиза на преден план повече като етнически“, смята Хюсеин.

 

Ще бъде ли ограничена териториално офанзивата

„Със сигурност офанзивата ще бъде ограничена, защото самата операция става със съгласието на САЩ, които контролират точно тази част на Сирия. И от тук нататък изходът и докъде ще стигне самата офанзива зависи изцяло от договорките, които ще водят турският и американският президент. Но и двамата имат във вътрешнополитически план доста сериозни проблеми, които трябва да бъдат решени. И тези вътрешнополитически проблеми биват решени на изнесена територия извън техните страни“, каза Тайфур Хюсеин.

Коментари ( 0 )