Американската армия насочва вниманието си към Русия и Китай
Това ще е част от приоритетите, въпреки проблемите в Близкия изток
Публикувана: 8 Dec 2019 | 17:42

Американският министър на отбраната Марк Еспър заяви снощи, че планира да пренасочи вниманието на американската армия към конкуренцията с Русия и Китай, въпреки заплахите за сигурността в Близкия изток, предаде Асошиейтед прес.

 

Еспър очерта стратегическите си цели и приоритети в реч на Националния форум за отбраната "Роналд Рейгън", на който всяка година се срещат военни, представители на правителството и на отбранителната индустрия.

 

Министър Еспър, който встъпи в длъжност през юли, ще се придържа към отбранителните приоритети, зададени от неговия предшественик Джим Матис, който също присъстваше на речта.

 

Матис подаде оставка преди година в знак на протест срещу решението президента на САЩ Доналд Тръмп за изтегляне от Сирия.

 

Оттогава Близкият изток стана още по-нестабилен. Поради опасения за действията на Иран, от май насам в района на Персийския залив бяха изпратени още най-малко 14 000 американски военни, отбелязва АП.

 

Сирия може да бъде смятана за още по-сложен проблем за Вашингтон, а Ирак е изправен пред граждански протести. Извършеното в петък нападение в американска военноморска база в Пенсакола може да усложни американско-саудитските военни връзки, макар че Еспър заяви в петък, че отношенията между двете страни остават стабилни. 

 

/Dnes.bg

 

 

Коментари ( 0 )