Валежи, ветрове, хаос - "Денис" удари Великобритания
Издаден е червен код за опасност от наводнения
Публикувана: 16 Feb 2020 | 18:25

Бурята "Денис" удари Великобритания. Oбилни валежи и силни ветрове предизвикаха хаос на много места. Има затворени пътища, наводнени са и жп линии. Издаден е червен код за опасност от наводнения.

Властите призовават хората, които са в по-критичните зони да се евакуират на сигурно място, съобщава Bulgaria ON AIR.

 

В Йоркшир войници оказват помощ за издигането на диги около къщите.

 

В Шотландия двама души бяха спасени, след като колата им беше отнесена от водата. Много домове бяха наводнени в графство Херефордшър. Местен жител заяви за медиите, че бурята е преминала като торнадо.

 

В цялата срана са издадени над 300 предупреждения за наводнения, след като нивото на реките достигна опасно високо ниво.

 

Министърът на транспорта Грант Шарпс заяви, че правителството взема всички мерки за справяне с бедствието.

 

Предупреждения за сериозни наводнения има на много места в Шотландия Уелс и Англия. Засегнати са всички видове транспорт. EasyJet и British Airways отмениха стотици полети, включително от летище „Хийтроу“.

 

Очаква се силата на бурята да намалее привечер, но и в понеделник тя ще продължава да създава проблеми, прогнозират метеоролозите.

 

Положението е по-тревожно, отколкото преди седмица, когато премина бурята Кира, защото почвата вече е силно подгизнала и новите валежи бързо увеличават нивото на водата. Сериозно е нарушен пътният, железопътният и въздушният транспорт. И тази сутринта бяха отменени още около 170 полета, засягащи около 25 000 пътници.

 

Стихията "Денис" връхлита Острова само седмица, след като бурята "Киара" нанесе огромни щети.

 

dnes.bg

Коментари ( 0 )