Шефът на СЗО: Трябват бързи действия за спиране на епидемията от коронавируса
Той смята, че разпространението на вируса все още може да бъде овладяно
Публикувана: 21 Feb 2020 | 19:51


Времето, в което ще може да се овладее разпространението на епидемията от новия коронавирус, все повече намалява, предупреди генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от БТА  и Нова.

 

На въпрос дали епидемията наближава решаваща фаза с откриването на нови заразявания и смъртни случаи от коронавируса в Иран и Ливан, шефът на СЗО отговори, че продължава да смята, че разпространението на вируса все още може да бъде овладяно.

 

"Времето за реакция става все по-малко, затова трябва да действаме бързо, преди съвсем да е изтекло. Можем да избегнем сериозна криза, ако действаме адекватно. Ако обаче пропуснем възможността, ще имаме сериозен проблем", предупреди той.

 

Епидемията е заразила над 75 500 души в Китай и още 1150 в 26 други държави. Новият вирус е взел над 2200 жертви в Китай и осем в други страни по данни на СЗО. "Въпреки че общият брой случаи извън Китай остава относиелно нисък, ние сме обезпокоени от броя случаи без ясна епидемиологична връзка като пътувания или контакти с потвърден случай", подчерта Тедрос Аданом Гебрейесус.

 

Той съобщи, че международният екип експерти под ръководството на СЗО е посетил Пекин и провинциите Съчуан и Гуандун, а утре ще посети град Ухан, който е епицентърът на епидемията.

Коментари ( 0 )