IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 27°
Свят
17:46 | 26 февруари 2020
Обновен: 19:01 | 9 април 2024

Зеленски: Украйна няма да може да си върне Крим в близко бъдеще

Това е трудна задача, която не може да бъде решена утре, но има неща, които трябва да свършим днес, каза той

По материала работи: Пламен Янков
Зеленски: Украйна няма да може да си върне Крим в близко бъдеще

Въпросът за връщането на Крим е неразделна част от националната идея на Украйна. Това обяви президентът Владимир Зеленски по време на форума "Age of Crimea", пише Дарик.

 

"Бих искал да започна с прости и очевидни неща, аксиоми. Седмицата се състои от седем дни, планетата Земя е кръгла, а Крим е Украйна. Връщането на Крим е неразделна част от националната ни идея", твърди украинският лидер.

 

 

В същото време Зеленски призна, че Украйна няма да може да си върне Крим в близко бъдеще. "Ще направим всичко възможно украинският флаг да се вее над Крим. Това е трудна задача, която не може да бъде решена утре, но има неща, които трябва да свършим днес", каза той.

 

В същото време Зеленски заяви, че Крим не може да "стане цената" за мира в Донбас.

"Днес ние правим всичко възможно да прекратим войната в Донбас, за да не губим най-добрите украинци всеки ден. Всичките ни усилия са насочени към това. Но това не означава, че Крим се премахва от дневния ред или може да се превърне в цената на мира в Донбас, мира в Украйна ", каза президентът, като подчерта, че пълен мир в Украйна ще настъпи само с връщането на полуострова.

 

"На Донбас ще настъпи пълно прекратяване на войната и в Крим ще настъпи пълноценно настъпление на мира", обобщи той.

 

Украйна, заедно с Държавната петролна компания на Азербайджан (SOCAR), ще отвори голям инфраструктурен център на границата с Крим в района на Чонгар, заяви Зеленски.

 

"Ще има пълноценен център за предоставяне на административни услуги, зона за отдих и други много важни съоръжения", каза той и обясни, че това е център за обслужване на гражданите.

 

Зеленски каза още, че по-рано украинската страна е модернизирала редица контролно-пропускателни пунктове с Крим. Междувременно президентът ги нарече "временни структури", имайки предвид, че Крим в бъдеще "ще се събере отново с Украйна".

Коментари

Новини Варна