IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
09:08 | 24 март 2020
Обновен: 10:06 | 26 март 2024

Британците няма да излизат от домовете си без основателна причина

Борис Джонсън одобри радикални мерки за забрана на всяко ненужно движение на хора

По материала работи: Пламен Янков
Британците няма да излизат от домовете си без основателна причина

И Великобритания налага големи ограничения за излизане на гражданите. На фона на бързото разпространение на пандемията от коронавирус в цялата страна премиерът Борис Джонсън одобри радикални мерки за забрана на всяко ненужно движение на хора в продължение на поне три седмици. Полицията ще разделя събралите се и ще има право да глобява хора, които нарушават строгите нови закони.
 

Предвижда се всички несъществени магазини, библиотеки и детски площадки да бъдат затворени за три седмици, както съобщи в понеделник вечерта правителството на премиера Джонсън.
 

От тази вечер трябва да дам на британския народ много проста инструкция - трябва да останете у дома!
 

Гражданите трябва да останат в къщи, ако е възможно, ако не трябва да отидат на работа, да оказват помощ на нуждаещи се или имат нужда от медицинско лечение.
 

Спортни упражнения на открито са разрешени веднъж на ден.
 

Джонсън обяви безпрецедентните мерки в телевизионно обръщение към нацията от своя офис на "Даунинг Стрийт" 10.


„Без огромни национални усилия да спрем разпространението на този вирус ще дойде момент, в който никоя здравна служба в света не би могла да се справи“, каза Джонсън. "От тази вечер трябва да дам на британския народ много проста инструкция - трябва да останете у дома".
 

Джонсън заяви, че на хората трябва да бъде позволено да напускат домовете си само за основни нужди: физически упражнения, медицински причини, да предоставят грижа на другиго или за пътуване към и от работа, когато е абсолютно необходимо.


"Това е всичко - това са единствените причини, по които трябва да излизате от дома си", каза той и допълни, че хората не трябва да се срещат с приятели или членове на семействата си, които не живеят в дома им. "Ако не следвате тези правила, полицията ще има правомощия да ги налага, включително чрез глоби и разпръскване на събирания", заяви британският премиер.


Правителството ще затвори всички магазини, които продават стоки, които не са от първа необходимост, включително магазини за облекло и други места като библиотеки, детски площадки, фитнеси на открито и места за богослужение.


Ще бъдат прекратени всякакви публични събития, освен погребения. Забраната се отнася и до сватбите.


"Ние ще спрем всякакви събирания на повече от двама души на обществени места, с изключение на хората, с които живеете. Парковете ще останат отворени за тренировки, но събиранията ще бъдат разпръснати", заяви Джонсън.


Съветите да останат у дома си и да избягват социални контакти не бяха чути от милиони хора през този уикенд, които се възползваха от слънчевото време, за да се съберат в паркове и живописни места и пренебрегнаха инструкциите да стоят на разстояние от поне два метра един от друг.
 

По-рано днес Министерство на външните работи на Обединеното кралство призова всички свои граждани, които пътуват зад граница за кратък период от време, да се върнат във Великобритания, "докато все още има търговски маршрути за това". "По целия свят повече авиокомпании спират полети и повече летища се затварят, някои без никакво предупреждение. Там, където не съществуват търговски маршрути, нашите служители работят денонощно, за да дават съвети и подкрепа на гражданите на Обединеното кралство", се посочва в специално изявление на външният министър Доминик Рааб.
 

Външното министерство поясни, че инструкцията не е предназначена за граждани на Обединеното кралство с постоянно пребиваване в чужбина. Тези британци трябва да спазват мерките на страните, в които се намират, посочва ведомството. 
 

Днес във Великобритания правителството отчете увеличение на смъртните случаи от 54 на 335 и увеличение на заразените до 6 650 от 5 683 в неделя.
 

Досега Джонсън разчиташе да убеждава хората да спрат да общуват и да останат в домовете си, като казва, че това е най-добрият начин да се спасят животи, като се попречи на държавната здравна служба да изпадне в колапс.
 

Едва преди няколко дни премиерът Джонсън се опита да всее оптимизъм у сънародниците си, като заяви на ежедневния си брифинг, че страната може да се пребори с коронавируса, ако бъдат взети правилните мерки.
 

„Можем да се преборим с коронавируса през идните 12 седмици, но само ако предприемем стъпките, които очертаваме“, заяви Джонсън пред репортери. По-късно той добави, че не може да каже дали случаите на заболяването в страната ще започнат да намаляват до края на юни.


Investor.bg
 

Четете още: Лъч надежда: Ухан се връща на работа

Коментари

Новини Варна