Китай бърза да пусне 5G мрежата си
Целта е да се ограничи влиянието на коронавируса върху индустрията
Публикувана: 25 Mar 2020 | 14:22
Министерството на индустрията и информационните технологии на Китай публикува дълъг документ, в който призовава местните компании да ускорят изграждането на 5G мрежите си и приложенията за тях, за да се ограничи максимално влиянието на коронавируса, предават от Ройтерс, цитирани от Investor.bg.
 

Директивата беше издадена във време, в което Китай продължава агресивната си 5G експанзия, която беше спряна заради епидемията на коронавируса, тъй като през февруари беше прекратено производството на базови станции, а редица други заводи също затвориха врати.
 

Част от директивата, включваща 18 точки, призовава местните власти да създадат умни 5G медицински системи и „да оптимизиран и рекламират ползването на 5G в битката срещу новата епидемия на коронавируса“.
 

Освен това текстът иска от местните власти да развият приложенията на 5G във виртуалната реалност за индустриалния сектор, както и за автомобилния.
 

Пекин отдавна смята, че изграждането на 5G ще е стратегически приоритет след сравнително късното пускане на 3G мрежите.
 

Министерството пък посочва, че страната е инсталирала 130 хил. базови станции миналата година.
 

Анализатори очакват тази бройка да се увеличи до над 600 хил. тази години, а инвестициите продължават въпреки проблемите в момента.
 

По време на обявяването на финансовите резултати миналата седмица председателят на China Mobile Ян Дзие заяви, че телекомът ще изгради 250 хил. базови станции тази година и е отделил 100 млрд. юана (14,13 млрд. долара) за 5G инвестиции.
 

През периода на забавяне на бизнеса заради коронавируса много от местните власти в Китай дадоха обещания за свързани с 5G проекти.


Четете още: Facebook отчита 1000% ръст в броя на конферентните разговори в Италия

Коментари ( 0 )